26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Va rămâne Ursula von der Leyen „cea mai puternică femeie din lume”? Vă prezentăm întreaga carieră politică

Ursula von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, este președinte al Comisiei Europene (CE) din 2019 – și se pare că va păstra această funcție încă cinci ani: pe 7 martie, la un congres de la București, Parlamentul European Partidul (PPE) a nominalizat-o din nou drept candidat.

Dacă von der Leyen va rămâne șef al Comisiei Europene, vom afla în octombrie.

Forbes o numește „cea mai puternică femeie din lume”, diplomații europeni spun că „se poartă din ce în ce mai mult ca o regină”, iar The Guardian spune că Europa are în sfârșit un răspuns la celebra întrebare atribuită diplomatului american Henry Kissinger: „Pe cine ar trebui să sun, dacă vreau să vorbesc cu Europa?”.

Update24 vă povestește cum ministrul regional german pentru afaceri de familie a devenit una dintre cele mai influente figuri din politica mondială.

Datorită lui von der Leyen, mai multe femei din Germania au început să ocupe funcții de conducere

Von der Leyen s-a născut și a trăit la Bruxelles până la vârsta de 13 ani, tatăl ei Ernst Albrecht a condus Direcția Generală pentru Concurență din cadrul Comisiei Europene.

În 1970, familia s-a mutat în micul oraș german Lehrte, lângă Hanovra (Saxonia Inferioară).

Medic de pregătire, mamă a șapte copii, von der Leyen s-a alăturat partidului Uniunea Creștin Democrată din Germania (CDU) în 1990, dar a început să se implice serios în politică abia la începutul anilor 1990 și 2000.

În 2003, a fost aleasă în parlamentul Saxonia Inferioară și mai târziu a devenit ministru regional pentru afacerile familiei.

În același timp, a devenit membră a comisiei organizate de șefa opoziției CDU, Angela Merkel – ulterior, legăturile cu ea au jucat un rol decisiv în cariera politică a lui von der Leyen. 

În 2005, a devenit ministru al afacerilor de familie în primul cabinet al lui Merkel, iar patru ani mai târziu a devenit ministru federal al muncii.

În acei ani, în Germania a început o luptă activă pentru prezența femeilor în consiliile de administrație ale companiilor și a apărut un sistem de concediu pentru creșterea copilului plătit – în cadrul acestuia, taților li se acordau două luni suplimentare în acest scop.

După alegerile parlamentare din 2013, von der Leyen a condus Ministerul German al Apărării – iar în următorii șase ani și-a creat imaginea de lider eficient.

De la cel mai slab ministru la cea mai puternică femeie

Adevărat,  fotografiile ei pe fundalul echipamentului militar nu au convins pe toată lumea.

În 2019, Rupert Scholz, fostul șef al Ministerului german de Externe și coleg de partid al von der Leyen, a declarat că Bundeswehr se află „într-o stare catastrofală”, iar fostul președinte al Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, a vorbit despre ea ca fiind „cel mai slab ministru al nostru”.

Mai mult, von der Leyen s-a confruntat cu probleme de reputație destul de grave. În 2015 , s-a dovedit că aproape jumătate din paginile tezei sale de doctorat conțineau împrumuturi nedrepte.

În 2011,  ministrul german al Economiei Karl-Theodor zu Guttenberg a demisionat din cauza unor astfel de acuzații , urmat de ministrul Educației Annette Schavan doi ani mai târziu. Cu toate acestea, în urma rezultatelor investigației lucrării lui von der Leyen, experții au concluzionat că ea nu a copiat în mod conștient textul altcuiva, ci pur și simplu „a făcut o greșeală”.

În 2018, a avut loc un nou scandal care a implicat subordonații direcți ai lui von der Leyen.

Jurnaliştii au aflat  adjunctul ei, Katrin Suder, a realizat transferul unui contract de milioane de dolari către firma de consultanţă Accenture, unde lucra prietenul şi fostul ei coleg Timo Noetzel. Prin eforturile lui Suder și Bühler, valoarea anuală a contractelor de servicii pe care departamentul militar le-a încheiat cu Accenture a crescut de la jumătate de milion de euro în 2014 la 20 de milioane în 2018.

Acuzații de nepotism

Von der Leyen a trebuit să lupte mult timp împotriva acuzațiilor de nepotism. Ambele povești au subminat considerabil ratingul ministrului: ea a căzut din topul celor mai populari zece politicieni din Germania, iar Angela Merkel, care anterior o văzuse pe von der Leyen drept succesorul ei ca președinte al CDU, la sfârșitul anului 2018 s-a răzgândit și a pariat pe mai puțin carismatica, dar de încredere Annegret Kramp-Karrenbauer.

Von der Leyen a condus Comisia Europeană în mod neașteptat pentru toată lumea (și cu sprijinul lui Merkel și Macron)

Când von der Leyen a fost nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în vara lui 2019, UE avea deja un sistem de candidați ”Spitzen”  – principalii concurenți la poziția din partea partidelor cheie ale Parlamentului European.

A dat procedurii de alegere a șefului Comisiei Europene un aspect mai democratic, făcând-o similară cu confirmarea primului ministru în orice Parlament European.

În 2019, social-democrații l-au nominalizat pe olandezul Frans Timmermans, Partidul Popular European (PPE) pe germanul Manfred Weber, liberalii pe danezul Margrethe Vestager, iar Verzii pe germanul Ska Keller.

Însă esența sistemului ”Spitzencandidate” este că noul președinte al Comisiei Europene este ales nu independent, ci la propunerea Consiliului European, unde se află șefii de stat și de guvern ai țărilor UE. Consiliul, la rândul său, poate alege candidați dintre nominalizații de partid, dar nu este obligat să facă acest lucru.

Von der Leyen a obținut sprijinul Angelei Merkel și al președintelui francez Emmanuel Macron – el nu a susținut sistemul de candidaturi Spitzen și  a simpatizat cu ministrul german al apărării cu manierele ei impecabile: în iunie 2019, ea s-a întâlnit cu el personal și a discutat probleme de securitate europeană și a vorbit despre funcționarea NATO într-o franceză perfectă.

În timpul luptei împotriva coronavirusului, von der Leyen s-a trezit din nou în centrul unui scandal

În programul său , von der Leyen a identificat șase domenii principale: „un European Green Deal ; o economie care funcționează pentru oameni; Europa pregătită pentru era digitală; protecția modului de viață european; consolidarea poziției Europei în lume; un nou impuls pentru democrația europeană”.

Atunci noua șefă a Comisiei Europene nu a putut bănui cu ce provocări va trebui de fapt să lupte. 

În vara lui 2019, principala problemă pentru oficialii europeni a fost pregătirea acordurilor cu Marea Britanie, care părăsise UE.

După multe luni de negocieri, în ianuarie 2020, Londra și Bruxelles-ul au semnat un acord de oficializare a Brexitului. În decembrie același an, aceștia au încheiat un acord comercial și de cooperare.

Dar în martie 2020, coronavirusul a început să se răspândească rapid în toată Europa. Și aici capacitatea lui von der Leyen de a lucra în condiții de stres, de a lua decizii rapide (adesea fără măcar să se consulte cu asistenții și comisarii europeni) și să acționeze în general ca manager de criză a fost pe deplin demonstrată.

Pentru a combate consecințele socio-economice ale pandemiei, a fost deschis Fondul UE ”Noua Generație” cu un volum de 750 de miliarde de euro.

În același timp, a început o căutare a companiilor farmaceutice capabile să dezvolte vaccinuri împotriva virusului, iar apoi a început o achiziție centralizată a acestor vaccinuri (a fost lansată chiar înainte de începerea producției).

Potrivit lui von der Leyen, această politică a avut succes – vaccinurile au făcut posibilă aducerea Covid-ului sub control. Totuși, chiar și aici a fost un scandal.

Scandalul COVID

În aprilie 2021, The New York Times a raportat că șeful Comisiei Europene coresponda de o lună cu CEO-ul companiei americane Pfizer, Albert Bourla, despre furnizarea a 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin către UE.

Cu alte cuvinte, von der Leyen a decis de una singură asupra unei chestiuni la care ar trebui să ia parte reprezentanții tuturor statelor membre UE.

Jurnaliştii au scris apeluri la Bruxelles cerând ca corespondenţa dintre von der Leyen şi Burla să fie dezvăluită, dar Comisia Europeană le -a spus întotdeauna nu găsește conversația, iar dacă lipsesc mesajele, în mod clar, asta este pentru că nu erau importante. Von der Leyen însăși nu a comentat situația.

În plus, conform acordului semnat în același mai 2021, UE trebuia să plătească Pfizer 35 de miliarde de euro – adică costul unei doze era de 19,5 euro, în timp ce înainte de asta vaccinurile erau achiziționate cu 15,5 euro bucata.

Iar după pandemie, s-a dovedit că, conform celor mai conservatoare estimări, 215 milioane de doze de vaccin nu au fost folosite și aruncate în UE, cu un cost total de aproximativ 4 miliarde de euro.

În ianuarie 2023, The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru obstrucționarea accesului la informații de interes public. 

Von der Leyen este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei

Un alt test pentru șeful Comisiei Europene a fost invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Spre deosebire de mulți politicieni europeni, ea a luat  în serios datele informațiilor americane despre atacul iminent – și la scurt timp după întâlnirea cu Joe Biden în noiembrie 2021, a ordonat elaborarea de sancțiuni împotriva Moscovei în cazul unei invazii.

La Washington, cu care Comisia Europeană a fost permanent în legătură cu această problemă, determinarea lui von der Leyen a fost foarte apreciată.

În aprilie 2022, la o lună și jumătate de la începutul războiului, șeful Comisiei Europene a vizitat Kievul, iar în iunie a anunțat că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat la UE (deși nu toată lumea din capitalele europene era mulțumită de acest lucru).

În plus, ea a susținut ideea autorităților ucrainene de a folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru forțele armate ucrainene.

Acum, în al treilea an de război, von der Leyen încă spune că este necesar să sprijinim în continuare Ucraina.

Într-un discurs la Parlamentul European pe 28 februarie, ea a spus : „Nu putem permite Rusiei să câștige. Nesiguranța rezultată dintr-o victorie rusă ne va costa mult mai mult decât am putea salva acum.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.