33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Va triumfa planul lui Putin? Primele semne că voturile încep să fie mai importante în Europa decât sprijinirea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin are în plan să mențină presiunea asupra Ucrainei până când ajutorul occidental se va întrerupe. 

La peste 500 de zile de la începutul războiului său de agresiune, acum are motive să creadă că lucrurile merg așa cum speră el, chiar dacă evenimentele nu se desfășoară așa cum și-ar fi imaginat, scrie Politico.

Guvernele din Polonia, Estonia, Slovacia și altele din Europa Centrală și de Est s-au numărat printre cei mai fideli aliați ai Kievului încă din prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei. Pe lângă trimiterea de arme și primirea a milioane de refugiați ucraineni, aceștia au fost cei mai puternici susținători ai Ucrainei în Occident, făcând o linie puternică împotriva Moscovei în fața reticenței din partea unor țări precum Franța și Germania.

Dar, pe măsură ce liderii unora dintre acești aliați care se confruntă bătălii pentru alegerile naționale sau alte provocări interne, iar guvernele devin nervoase cu privire la impactul pe care îl va avea aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, acest sprijin începe să se clatine.

Polonia a anunțat că nu mai trimite arme în Ucraina

Cel mai frapant exemplu este Polonia, al cărei prim-ministru Mateusz Morawiecki a anunțat miercuri că va înceta să livreze noi arme Ucrainei. Declarația a marcat o escaladare uluitoare a unei dispute dintre Kiev și cel mai apropiat vecin al său din UE cu privire la transporturile de cereale.

„Ucraina realizează că în ultimele luni nu se învecinează cu Polonia, ci cu alegerile poloneze”, a declarat Ivan Krastev, președintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, Bulgaria. 

Deci, deocamdată, „voturile a o sută de mii de fermieri polonezi sunt mai importante pentru guvernul polonez decât costul pe care îl plătește Ucraina. Și vom vedea că acest lucru și în alte părți”, a adăugat el.

Morawiecki se confruntă cu o provocare grea din partea lui Donald Tusk, un fost prim-ministru care a ocupat și funcția de președinte al Consiliului European. Ca parte a strategiei sale electorale, premierul încearcă să atragă susținătorii Partidului Confederației de extremă dreapta, care se opune ajutorului pentru Ucraina.

„Nu mai transferăm arme în Ucraina, pentru că acum înarmam Polonia cu arme mai moderne”, a spus Morawiecki într-o  apariție  la postul de televiziune polonez Polsat.

Deși este tentant să anulăm tensiunile drept artificii electorale, există motive de a crede că acestea ar putea persista și dincolo de campanie. După cum a subliniat un diplomat occidental care a cerut să rămână anonim, disputa pe cereale dintre Varșovia și Kiev dezvăluie îndoieli mai profunde cu privire la aderarea Ucrainei la UE. 

„De 18 luni, Polonia a bătut orice stat membru care ar exprima cea mai mică ezitare față de Ucraina”, a spus diplomatul. „Acum își arată adevăratele culori.”

Cine urmează după Polonia

Problema pentru Kiev este că nu doar sprijinul Poloniei pare să scadă. De la începutul războiului, statele baltice au condus campania pro-Ucraina la Bruxelles și Washington, poate nimeni nu a făcut-o la fel de tare sau eficient ca prim-ministrul liberal al Estoniei, Kaja Kallas.

Dar credibilitatea lui Kallas a fost lovită de un scandal în care era implicat soțul ei, despre care s-a dezvăluit că deține o participație într-o companie care a continuat să facă afaceri în Rusia după invazia din februarie 2022, chiar dacă soția sa pleda pentru încetarea comerțului cu Moscova.

Întrebat despre necazurile lui Kallas, ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a spus că niciun fel de tulburări politice nu va schimba cursul țării: „Avem în mod constant alegeri și avem în mod constant probleme interne, dar asta nu ne schimbă politica”, a spus Tsahkna.

Slovacia începe să își schimbe retorica

Apoi mai este Slovacia. Țara central-europeană a fost printre cei mai mari susținători ai Ucrainei din Europa, dar alegerile din 30 septembrie ar putea să o transforme într-un sceptic peste noapte.

„Dacă aveți o societate în care doar 40% susțin livrarea de arme către Ucraina, iar guvernul dumneavoastră oferă sprijin aproape la nivelul țărilor baltice, aceasta creează o reacție”, a spus Milan Nič, membru al Consiliului German pentru Relații Externe.

Robert Fico, fostul prim-ministru populist al țării, face campanie pe o platformă pro-rusă și anti-americană care se opune sancțiunilor împotriva indivizilor ruși și livrărilor ulterioare de arme către Kiev. 

El este pe cale să câștige alegerile, potrivit sondajului POLITICO .

O victorie pentru Fico i-ar oferi premierului ungar Viktor Orbán – unul dintre cei mai mari sceptici europeni ai Kievului – un aliat pe scena UE. Dacă partidul său primește suficient sprijin pentru a face parte din guvern, a declarat Fico pentru Associated Press la începutul acestei luni, „nu vom mai trimite arme sau muniție în Ucraina”.

Cu siguranță, Ucraina are încă mulți susținători puternici în Europa. Lituania, Letonia, România, Suedia, Finlanda și altele rămân ferm angajate, iar președintele francez Emmanuel Macron a trecut recent în spatele Kievului. Unii analiști minimiză, de asemenea, importanța rolului Poloniei și Slovaciei în acest moment, subliniind că nu mai sunt multe arme de livrat din aceste țări enumerate.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.