A trecut aproape un an și jumătate de la începutul războiului, Raiffeisen Bank nu a părăsit încă Rusia

0
136

A doua cea mai mare bancă din Austria, Raiffeisen Bank International (RBI), este cel mai mare creditor occidental care continuă să opereze în Rusia.

Mai mult, nu are de gând să părăsească țara, au declarat recent mai multe surse pentru Reuters. Potrivit acestora, banca a reușit să obțină sprijinul guvernului austriac, care s-a angajat să o ajute să facă față presiunii publice și politice din Occident.

Cum a rămas RBI una dintre puținele bănci europene care operează în Rusia? Și de ce este afacerea ei atât de importantă pentru autoritățile austriece, încât acestea sunt gata să-i ofere acoperire politică chiar și în fața unui consens european cu privire la necesitatea întreruperii legăturilor cu Kremlinul cât mai curând posibil?

Cum să nu te încurci în diferitele afaceri Raiffeisen

* Raiffeisen – o asociație care include multe afaceri, inclusiv bancare

* RBI (Raiffeisen Bank International) este un grup bancar care face parte din asociația întreprinderilor Raiffeisen

* Raiffeisen Bank – numele băncilor regionale austriece care dețin împreună RBI și, în același timp, divizii RBI în diferite țări ale lumii, inclusiv Rusia

O valiză fără mâner: cum a rămas blocată Raiffeisen Bank în Rusia

Ultimul an și jumătate de muncă în Rusia s-a dovedit a fi contradictoriu pentru RBI: în ciuda rezultatelor record, banca a fost supusă presiunii autorităților de reglementare occidentale pentru faptul că își continuă activitatea în țară.

În 2022, banca a obținut un profit net record de două miliarde de euro în Rusia – de aproape patru ori mai mult decât cu un an în urmă. Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din profitul net anual al grupului de 3,7 miliarde de euro. În primul trimestru al anului 2023, creșterea afacerilor în Rusia a accelerat. Profitul s-a triplat față de aceeași perioadă din 2022, deși, în același timp, ponderea sa în profitul total al grupului a scăzut la 40%.

În același timp, reprezentanții Raiffeisen Bank susțin că compania încă se gândește la separarea afacerilor rusești de partea principală a grupului și intenționează să își reducă prezența în țară. RBI este sub presiunea Băncii Centrale Europene, precum și a oficialilor americani de la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC). De asemenea, multor investitori nu le-a plăcut decizia băncii de a continua să lucreze în Federația Rusă: în ciuda rezultatelor financiare foarte bune, din februarie 2022, acțiunile Raiffeisen au pierdut peste 40% din valoare.   

Până în prezent, RBI a acumulat în total aproximativ patru miliarde de euro în Rusia. Dar din cauza restricțiilor privind circulația capitalului, introduse de autoritățile ruse ca răspuns la sancțiunile occidentale, este dificil pentru bancă să retragă câștigurile fără pierderi semnificative. Companiile din țări „neprietenoase” (Austria este una dintre ele) trebuie să solicite un permis special la Ministerul Finanțelor și la președintele Vladimir Putin și îl poate obține doar dacă lasă o parte din active în țară. Profiturile record ale RBI în Rusia pot fi comparate cu o „valiză fără mâner” – o povară grea care nu poate fi ridicată, scrie publicația de investigații Meduza.

De fapt, Raiffeisen nu este singura bancă occidentală care continuă să facă afaceri în Rusia. De exemplu, UniCredit din Italia rămâne și ea în Federația Rusă, deși de un an ia în calcul opțiuni pentru reducerea treptată a activităților din țară. Precauția managerilor băncilor occidentale poate fi înțeleasă amintindu-ne de recenta naționalizare a filialelor rusești ale Carlsberg și Danone, precum și de înghețarea activelor Fortum și Enel. Dacă străinii reușesc să-și vândă afacerea în Federația Rusă (cum ar fi, de exemplu, Societe Generale, Renault și  McDonald’s ), atunci întreprinderile sunt transferate statului (sau oamenilor de afaceri apropiați de autorități) în condiții favorabile, în primul rând pentru cumpărători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.