„Puneți elevii pe primul loc”: Unesco solicită interzicerea globală a smartphone-urilor în școli

0
95

Smartphone-urile ar trebui interzise în școli pentru a îmbunătăți învățarea și pentru a ajuta la protejarea copiilor de hărțuirea cibernetică, a recomandat un raport al ONU, scrie The Guardian.

Unesco, agenția ONU pentru educație, știință și cultură, a declarat că există dovezi că utilizarea excesivă a telefonului mobil este legată de performanța educațională redusă și că nivelurile ridicate de timp pe ecran au un efect negativ asupra stabilității emoționale a copiilor.

Insituția a spus că apelul său pentru interzicerea smartphone-urilor trimite un mesaj clar că tehnologia digitală în ansamblu, inclusiv inteligența artificială, ar trebui să fie întotdeauna supusă unei „viziuni centrate pe om” a educației și să nu înlocuiască niciodată interacțiunea față în față cu profesorii.

Unesco trage un semnal de alarmă împotriva unei îmbrățișări nepăsătoare a tehnologiei digitale, argumentând că impactul ei pozitiv asupra rezultatelor învățării și eficienței economice ar putea fi exagerat, iar noutatea nu este întotdeauna mai bună

„Nu toate schimbările constituie progres. Doar pentru că se poate face ceva nu înseamnă că trebuie făcut”, a concluzionat.

„Revoluția digitală deține un potențial incomensurabil, dar, la fel cum au fost exprimate avertismente cu privire la modul în care ar trebui reglementată în societate, trebuie acordată o atenție similară modului în care este utilizată în educație”, a spus directorul general al Unesco, Audrey Azoulay.

Ea a adăugat:  Folosirea revoluției digitale trebuie să fie pentru experiențe de învățare îmbunătățite și pentru bunăstarea elevilor și profesorilor, nu în detrimentul acestora. Păstrați în primul rând nevoile cursantului și sprijiniți profesorii. Conexiunile online nu înlocuiesc interacțiunea umană”.

UNESCO a spus în raport că țările trebuie să se asigure că au stabilite obiective și principii clare pentru a se asigura că tehnologia digitală în educație este benefică și evită daune, atât asupra sănătății individuale a elevilor, cât și mai larg asupra democrației și drepturilor omului, de exemplu prin încălcarea confidențialității.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.