Documente desecretizate: Londra era îngrijorată încă din 2001 de invazia Ucrainei. Putin era: ”Un politician abil, dar nu un erou democratic„

0
77

 

Regatul Unit este necesar să forjeze ”o relaţie mai apropiată” cu Ucraina, cu scopul de a împiedica ”o intervenţie rusă”, recomanda un consilier guvernamental de rang înalt – în urmă cu peste 20 de ani -, într-un memoriu confidenţial, scrie AFP.

În acest memoriu confidenţial – din iulie 2001 -, consilierul în Politică Externă Roger Liddle evoca ”cel mai rău” scenariu pe care-l reprezenta o ”intervenţie rusă în Ucraina” şi rezistenţa de prevăzut a ucrainenilor faţă de o ”erodare a independenţei cu greu obţinute a ţării”.

Susţinere britanică în condiţii stricte

Acest memoriu – adresat premierului de atunci Tony Blair – face parte dintre sute de arhive ale Guvernului britanic cu privire la Ucraina, făcute publice miercuri.

Ele privesc perioada 2001-2002.

Ele arată dificultăţile regatului Unit de a răspunde aspiraţiilor Ucrainei de a adera la NATO şi Uniunea Europeană (UE), la un deceniu după căderea URSS.

La 20 de ani de atunci, Ucraina nu a aderat la niciuna dintre aceste două organizaţii şi a fost invadată la 24 februarie 2022 de către Rusia.

În arhivele desecretizate miercuri, Londra pare să susţină ambiţiile occidentale ale Kievului – însă pune condiţii stricte.

Un memoriu intern exclude, de exemplu, posibilitatea unor vizite de stat reciproce ale liderilor ucraineni şi britanici în 2002 şi 2003.

Alt memoriu prezintă opoziţia de atunci a Londrei faţă de faptul că Ucraina ar fi îndeplinit o etapă suplimentară în aderarea la NATO.

Kievul ”este departe de a îndeplini criteriile aşteptate”, iar acest lucru ”ar complica grav gestionarea relaţiei noastre NATO-Rusia”, se arată în acest document.

Viziune ”optimistă” cu privire la Putin

În această perioadă – la puţin timp după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite -, NATO şi aliaţii săi din Occident voiau să-şi consolideze relaţiile cu Rusia şi cu preşedintele ei Vladimir Putin, care îşi exprimase susţinerea faţă de ”războiul împotriva terorismului” al Statelor Unite.

Într-o scrisoare din noiembrie 2001 – adresată secretarului general al NATO de atunci, George Robertson – Tony Blair elogiază o ”reînnoire” a legăturilor Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică şi se declară ”convins” că Vladimir Putin vrea ”să dezvolte un nou parteneriat cu NATO”.

În notele sale, Roger Liddle – în prezent un membru al Camerei Lorzilor – detalia importanţa strategică a Ucrainei.

Imediat după ce a primit o delegaţie ucraineană în Regatul Unit – în decembrie 2001 -, el îi raporta lui Tony Blair că ucrainenii estimau că Londra avea ”o viziune prea optimistă cu privire la Putin (care, în opinia lor, este un politician abil şi prezentabil, dar nu un erou democratic)”.

Cu şase luni mai înainte, el detalia – într-o scrisoare – dorinţa Kievului de a forja o ”relaţie specială” cu Londra, ”doar dacă noi arătăm mai mult interes”.

”O consolidare a democraţiei şi economiei care se clatină ale Ucrainei creşte stabilitatea viitoarelor frontiere din Est ale UE şi constituie o barieră formidabilă împotriva oricărei reapariţii a imperialismului rus în Vest”, scria el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.