8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Avionul lui Prigojin a fost doborât de o rachetă? Sau era o bombă la bord? Analiza versiunilor cheie

Locuitorii din regiunea Tver, Rusia, au filmat prăbușirea avionului, la bordul căruia, probabil, se afla Evgheni Prigojin. 

Se observă din imagini cum avionul este pierdut complet de sub control și cade la întâmplare. În același timp, judecând după sunet, cel puțin un motor continuă să funcționeze; în spatele avionului se scurge un val de fum. Unele părți, în special aripa și coada, au căzut separat.

Toate acestea indică clar că prăbușirea a fost precedată de o explozie. Rămâne o singură întrebare: explozia a avut loc în interiorul avionului sau în exterior – adică ca urmare a unei lovituri de rachetă?

Reprezentanții Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia spun deja că avionul a „explodat” – ceea ce înseamnă că nu a fost doborât (conform altor surse, sunt luate în considerare toate opțiunile posibile), scrie Meduza.  

Există argumente împotriva unei versiuni în care sunt implicate sistemele de racehte:

  • Într-unul dintre videoclipuri, este vizibil un nor, care seamănă cu o urmă de la o rachetă antiaeriană.
  • Martorii oculari din vorbesc despre două explozii care au precedat căderea. Lansarea a două rachete de apărare aeriană împotriva aceleiași ținte este o practică standard care crește probabilitatea de a lovi ținta.
  • Pe unele dintre epavele aeronavei sunt vizibile urme, similare cu găurile de la elementele din interiorul unui focos de rachetă antiaerienă. Dar calitatea imaginilor este scăzută, așa că este imposibil să judeci cu exactitate natura urmelor. Nu există urme de epave care au căzut separat de aeronavă.

Argumente în favoarea unei explozii interne:

  • Potrivit Flightradar24 , avionul a urcat la o înălțime de 8500 de metri înainte de a se prăbuși. Foarte puține sisteme de apărare aeriană pot doborî o aeronavă la o asemenea altitudine. Respingem versiunile cu sisteme portabile de rachete antiaeriene (care teoretic ar putea fi folosite de sabotori) și chiar toate sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune. Este necesar un complex de rază medie (de exemplu, Buk), care ar trebui să fie situat aproape de căile aeriene de-a lungul căreia zboară aeronava.
  • Rachetele puternice ale unor astfel de sisteme ar provoca daune mult mai grave aeronavei decât cele văzute în videoclipul martorilor oculari: în cazul unui focos de 70 de kilograme lovit cu șapte mii de submuniții, o aeronavă de această dimensiune cu greu ar cădea „într-o bucată”.

Cauza exploziei are implicații politice evidente

Întrebarea cauzelor exploziei are implicații politice evidente. Dacă avionul a fost totuși doborât de o rachetă antiaeriană, se va putea vorbi fără ambiguitate despre implicarea forțelor de securitate ruse.

O explozie la bord permite practic orice versiune (ceea ce nu exclude posibila implicare a autorităților ruse).

Conform regulilor Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), accidentul ar trebui investigat de către organismul local autorizat (în cazul Rusiei, Comitetul pentru Aviație Internațională) cu participarea producătorului de aeronave, firma braziliană Embraer SA.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.