33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în Europa declanșează vânătoarea de țapi ispășitori în Grecia

Grecia caută țapi ispășitori, în timp ce cel mai mare incendiu din Europa scapă de sub control, scrie Politico.

Luni, pompierii s-au luptat pentru a 10-a zi consecutiv pentru a opri flăcările care devastează regiunea de nord-est Evros, unde mai multe incendii au format un infern mortal. 

Autoritățile spun că incendiul inițial din apropierea orașului-port Alexandropoulis a fost probabil provocat de fulgere. Dar, în timp ce furia crește din cauza eforturilor insuficiente de prevenire, o mare parte din Grecia este preocupată să găsească un vinovat. 

Principalii politicieni greci au încercat să concentreze atenția națiunii pe prinderea celor care declașează incendiile, unii chiar răspândind teorii ale conspirației despre personae care  pun focul intenționat. 

Vassilis Kikilias, ministrul Protecției Civile, a dat vina pe „incendiatori”, într-un discurs televizat săptămâna trecută. 

„Voi săvârșiți o crimă împotriva țării, nu veți scăpa cu ea, vă vom găsi, veți fi trași la răspundere”, a spus el. 

Cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în Europa

Cu peste 770 de kilometri pătrați distruși – o zonă cât dimensiunea orașului New York – incendiul Evros este cel mai mare incendiu pe care Serviciul European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS) l-a înregistrat-o vreodată de când a început să colecteze date în anul 2000. 

Este doar unul dintre numeroasele incendii care arde în prezent în Grecia. În toată țara, incendiile au devastat întinderi vaste de pământ – peste 1.500 de kilometri pătrați în acest an, potrivit EFFIS. Cel puțin 20 de persoane au murit. 

Distrugerile sunt semenele clare ale amenințării pe care o reprezintă schimbările climatice pentru țară: regiunea mediteraneană devine din ce în ce mai caldă și mai uscată pe măsură ce planeta se încălzește, facilitând răspândirea incendiilor. 

„Trebuie să continuăm să consolidăm eforturile naționale și colective de prevenire și pregătire, având în vedere sezoanele de incendii mai brutale”, a avertizat Janez Lenarčič, comisarul UE pentru climă, săptămâna trecută, ca răspuns la incendiul Evros. 

Experții spun că țările europene trebuie să intensifice în special gestionarea pădurilor, deoarece incendiile se răspândesc deosebit de rapid prin suprafețe mari de vegetație uscată. 

Grecia caută vinovați nu soluții

Cu toate acestea, în timp ce guvernul Greciei a recunoscut că trebuie să-și intensifice eforturile de prevenire, răspunsul său în ultimele săptămâni a fost să caute țapi ispășitori. 

Majoritatea incendiilor din UE se aprind din cauza comportamentului uman, fie că este intenționat sau nu. Dar accentul pus pe ceea ce a declanșat incendiile a atras critici din partea experților.

Víctor Resco de Dios, profesor de științe forestiere la Universitatea din Lleida din Spania, a spus că concentrarea asupra cine sau ce a declanșat incendiul permite guvernelor să „da vina pe indivizi”, mai degrabă decât pe eșecurile politicii. 

„În timp ce, dacă discuția este despre ce a făcut incendiul să se răspândească, atunci ar trebui să vorbim despre cine este responsabil pentru gestionarea pădurilor – și în acest caz, vina ar putea fi pe politicieni”, a adăugat el. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.