De ce China nu este atât de puternică pe cât ar putea crede Occidentul

0
70

Președintele Xi Jinping vrea să proiecteze China ca un partener comercial puternic – sau un adversar periculos – pentru aproape orice țară care speră să aibă succes în secolul 21, scrie Politico

„Ascensiunea Orientului și declinul Occidentului” este motto-ul său. Pe măsură ce ascensiunea chineză a atins noi culmi, iar politicienii occidentali nu găsesc soluții pentru a reacționa eficient, a devenit și un slogan național.

Dar în rândul poporului chinez – și din ce în ce mai mult în cancelariile și sălile de consiliu din Europa – începe să se spună o altă poveste: marșul Beijingului către dominația economică globală poate să nu fie invincibil până la urmă. 

China a reușit doar o creștere slabă a PIB-ului după ce a renunțat cu întârziere de restricțiile pandemice. Piața imobiliară este în criză, iar șomajul în rândul tinerilor a crescut la niveluri periculoase, o estimare fiind de 50%. Antreprenorii privați trăiesc din ce în ce mai mult cu teamă de ceea ce va face statul afacerilor lor, iar consumatorii au încetat să cheltuiască așa cum au făcut-o în vremurile bune de dinainte de COVID. 

În Shanghai, Londra și New York, companiile chineze și străine deopotrivă se confruntă acum cu un nou scenariu: ce se întâmplă dacă încetinirea economică va persista? 

„Riscurile unei crize economice majore în China sau, poate, mai probabil, o stagnare iminentă a creșterii economice durabile, sunt […] foarte probabile”, a declarat Jacob Kirkegaard, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, pentru POLITICO. 

Ce se întâmplă cu economia Chinei contează enorm pentru lume. 

Potrivit celor mai recente statistici, economia chineză a crescut într-un ritm slab în al doilea trimestru al acestui an, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,8% în aprilie-iunie față de trimestrul precedent, pe o bază ajustată sezonier. De la an la an, PIB-ul a crescut cu 6,3% în al doilea trimestru – sub prognoza de 7,3%. 

Aceste cifre sunt încă mult mai sănătoase decât se pot lăuda majoritatea economiilor occidentale.

Dar perspectiva incertă adaugă îndoieli cu privire la modul în care Beijingul va aborda Occidentul. Deocamdată, juriul este încă în discuție dacă Xi va avea o față mai prietenoasă sau dacă, în schimb, vremurile economice mai grele îi vor încuraja pe liderii chinezi să caute puncte de cotitură cu SUA sau Europa pentru a distrage atenția opiniei publice și a susține sentimentul naționalist. 

Nici măcar liderii Partidului Comunist nu acund problema. La reuniunea anuală a Biroului Politic de dinainte de vară, care dă tonul activității economice pentru restul anului, oficialii partidului au apreciat că economia „se confruntă cu noi dificultăți și provocări, în principal din cauza cererii interne insuficiente, a dificultăților în funcționarea unor întreprinderi, multe riscuri și pericole ascunse în zone cheie și un mediu extern sumbru și complex”, a declarat agenția de știri de stat Xinhua. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.