Delir la Moscova. Medvedev: Conflictul cu Ucraina ar putea deveni ”permanent”

0
105

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat, într-o publicaţie guvernamentală de la Moscova, că actuala confruntare cu Occidentul va dura „decenii”, scrie Reuters.

Considerat în trecut de occidentali un liberal, adept al modernizării, el este acum unul din cei mai vocali susţinători ai liniei dure, din poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate.

Într-un articol scris pentru ziarul guvernamental Rosiskaia Gazeta, Medvedev apreciază că tensiunile dintre Moscova şi Occident sunt „mult mai mari” decât cele din 1962, când Uniunea Sovietică a instalat rachete nucleare în Cuba, iar omenirea s-a aflat la un pas de un război atomic. În prezent, afirmă el, un astfel de conflict este „destul de probabil”, însă nu sunt şanse să existe un învingător.

Nu este prima oară când Medvedev susţine că sprijinul occidental pentru Ucraina creşte riscul de război nuclear, reaminteşte Reuters.

„Obiectivul nostru este simplu – să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO. Şi vorm reuşi. Într-un fel sau altul”, afirmă fostul prim-ministru şi şef de stat. Rusia consideră că îi este în joc existenţa însăşi, iar cum regula NATO este de a nu primi noi membri angrenaţi în dispute teritoriale, conflictul cu Ucraina ar putea ajunge „permanent”, apreciază el.

Singura modalitate de dezamorsare a tensiunilor ar fi negocieri de pace, care ar fi dificile, consideră Medvedev.

Ucraina refuză să negocieze înainte de o retragere completă a forţelor ruse de pe teritoriul său, iar SUA, cel mai mare susţinător financiar şi militar al ucrainenilor, au promis că vor fi alături de aceştia oricât este nevoie, menţionează Reuters.

„Confruntarea va fi foarte lungă şi este prea târziu pentru îmblânzirea recalcitranţilor (adică a noastră). Confruntarea va dura decenii”, este concluzia lui Medvedev, care are în vedere divergenţele acute legate de Ucraina, de viitorul omenirii şi de ordinea mondială. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.