Directorul CIA: Putin încearcă să câștige timp cu Prigojin, dar se va răzbuna deoarece este „apostolul suprem al răzbunării”

0
72

Directorul CIA a spus că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu ar trebui să-și concedieze degustorul de mâncare și ar fi bine să-și pazească spatele de Vladimir Putin. Reluând o glumă similară făcută de președintele Joe Biden.

Directorul CIA, William Burns, vorbind joi la Aspen Security Forum 2023, a discutat despre revolta eșuată a lui Prigojin. Deocamdată, a spus Burns, Putin câștigă timp, dar atunci când va găsi momentul potrivit, Prigojin poate avea o țintă pe spate, scrie Insider.

„Putin este un om care crede în general că răzbunarea se servește cel mai bine rece”, a spus Burns pentru Mary Louise Kelly de la NPR, adăugând că el este „apostolul suprem al răzbunării”.

La sfârșitul lunii iunie, Prigojin a acuzat ministerul rus al apărării că a efectuat o lovitură cu rachete împotriva pozițiilor Wagner într-o locație nedezvăluită din Ucraina, despre care a pretins că a ucis o „cantitate imensă” de mercenari.

De asemenea, Prigojin a spus că ministerul rus al apărării „trebuie oprit”, iar persoanele responsabile pentru moartea luptătorilor Wagner trebuie pedepsite. Serviciile de securitate ale Moscovei au răspuns prin deschiderea unui dosar penal împotriva lui Prigojin , acuzându-l de incitare la o rebeliune armată.

La o zi de la anunțul lui Prigojin, luptătorii Wagner au capturat orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, un comandament central pentru războiul din Ucraina, și s-au îndreptat spre Moscova.

Câteva zile mai târziu, președintele belarus Alexander Lukașenko a intermediat un acord de pace, forțându-l pe Prigojin să anuleze lovitura de stat în schimbul imunității în Belarus.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că, de anul trecut, guvernul său a plătit către Wagner aproape 1 miliard de dolari. 

Forțele Wagner au jucat un rol cheie în capturarea orașului ucrainean Bakhmut, iar mulți dintre cei 30.000 de mercenari angajați de companie au luptat pentru interesele Kremlinului în Siria și Africa.

Prigojin, a cărui experiență a fost de om de catering, a fost văzut ca un aliat crucial al lui Putin înainte de rebeliunea sa eșuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.