Economist șef, S&P Global: Dolarul american „nu va mai fi moneda mondială dominantă”, pe măsură ce comerțul cu yuanul chinezesc crește

0
118

Un economist de top a intervenit în dezbaterea în curs privind dedolarizarea, avertizând că atracția dolarului american este în scădere, scrie Insider.

Bancnotele verzi „nu mai au atracția pe care obișnuiau să o aibe, a declarat Paul Gruenwald, economistul șef la agenția de rating S&P Global, la o conferință organizată marți la Londra, a raportat Reuters.

Dolarul american „va continua să fie o monedă lider mondială, a spus Greunwald, potrivit Reuters. Cu toate acestea, „nu va mai fi moneda dominantă mondială”, a adăugat el.

Evaluarea lui Gruenwald a venit în timp ce țările din întreaga lume apelează la monede de rezervă pentru comerț, în urma sancțiunilor ample împotriva Rusiei, care au expulzat țara din sistemul financiar global dominat de dolari americani.

Sancțiunile impuse de Occident au speriat alte țări atât de tare încât acum se orientează spre monede de rezervă pentru comerț și chiar repatriează rezervele de aur.

„Avem alte lucruri care se întâmplă în afara lumii dolarului”, a spus Greunwald, citând, ca exemplu,  un volum tot mai mare de comerț care se desfășoară cu yuanul chinezesc , potrivit Reuters.

Însă stăpânirea dolarului asupra sistemului financiar mondial este atât de puternică încât a reprezentat aproape 90% din tranzacțiile globale în valută, potrivit unui sondaj din 2022 al Bank of International Settlements, o organizație ai cărei membri sunt bănci centrale. 

Și Greunwald nu este singurul economist de top care crede că dominația dolarului se va diminua.

Laureatul Nobel și economistul Paul Krugman a scris vineri într-un articol de opinie pentru New York Times că dominația dolarului nu va dura pentru totdeauna.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.