35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Este energia nucleară răspunsul la un viitor durabil? Experții sunt împărțiți

Pe măsură ce lumea face eforturi pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete până în 2050, energia nucleară a fost prezentată drept o modalitate de a reduce decalajul energetic, scrie CNBC.

Cu toatea acestea unele organizații, precum Greenpeace, și-au exprimat scepticismul, avertizând că „nu este o soluție pentru un viitor curat, durabil.”

Energia nucleară nu este doar curată. Este fiabil și depășește natura intermitentă a surselor regenerabile, cum ar fi energia eoliană, hidro și solară.

„Cum oferiți energie ieftină, fiabilă și fără poluare pentru o lume de 8 miliarde de oameni? Energia nucleară este într-adevăr singura versiune scalabilă a acesteia, sursele regenerabile nu sunt de încredere”, a declarat Michael Shellenberger, fondatorul organizației de mediu Environmental Progress, pentru CNBC.

Guvernele au început să toarne bani în sectorul nuclear după ani de „călcare pe apă”, potrivit unui raport al lui Schroders din 8 august .

Potrivit raportului, în iulie sunt 486 de reactoare nucleare fie planificate, propuse, fie în construcție, cu o capacitate electrică de 65,9 miliarde de wați – cea mai mare cantitate de capacitate electrică în construcție pe care a văzut-o industria din 2015.

Cu doar câțiva ani în urmă, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că energia nucleară este „sub riscul de declin în viitor”. 

Raportul din 2019 spunea atunci că „energia nucleară a început să se estompeze, centralele se închid și puține investiții noi se fac, tocmai când lumea are nevoie de mai multă electricitate cu emisii scăzute de carbon”.

Schroders a remarcat că energia nucleară nu este doar scalabilă, ci și mult mai curată – emite doar 10-15 grame de CO2 echivalent pe kilowatt oră. Aceasta este competitivă atât cu energia eoliană, cât și cu cea solară și substanțial mai bună decât cărbunele și gazul natural.

A doua cea mai mare sursă de energie cu emisii scăzute de carbon

Energia nucleară este, de asemenea, a doua cea mai mare sursă de energie cu emisii scăzute de carbon după hidrocentrale, mai mult decât energia eoliană și solară combinate, a spus Schroders.

Opinia lui Shellenberger este că energia regenerabilă atinge limitele a ceea ce poate realiza în multe țări. De exemplu, energia hidroelectrică nu este viabilă în toate țările, iar cele care le au sunt „exploatate”, ceea ce înseamnă că nu mai pot exploata resurse de pământ sau apă în acest scop.

Energia nucleară este o alternativă excelentă, cu „cantități foarte mici de deșeuri, ușor de gestionat, nu rănește niciodată pe nimeni, costuri foarte mici atunci când construiești același tip de centrale din nou și din nou”, a adăugat el.

Acesta este motivul pentru care națiunile aruncă o a doua privire asupra energiei nucleare, a spus Shellenberger. „Se datorează faptului că sursele regenerabile nu sunt capabile să ne ducă acolo unde trebuie să mergem. Și țările vor să scape de combustibili fosili.”

Securitatea nucleară

Cu toate acestea, energia nucleară nu a fost lipsită de de incidente precum Three Mile Island din SUA , dezastrul de la Cernobîl în fosta Uniune Sovietică (acum în Ucraina) și cel mai recent, prăbușirea uzinei Fukushima Daiichi din Japonia, care a stârnit temeri privind siguranța a centralelor nucleare.

Într-un interviu pentru „ Street Signs Asia” de la CNBC săptămâna trecută, Adam Fleck, director de cercetare, rating și ESG la Morningstar, a declarat că preocuparea socială în jurul energiei nucleare este „oarecum neînțeleasă”.

În timp ce tragediile de la Cernobîl și Fukushima nu pot fi uitate, utilizarea nucleară este una dintre cele mai sigure modalități de a produce energie, chiar și ținând cont de necesitatea depozitării deșeurilor nucleare.

„Multe dintre aceste [facilități de depozitare] sunt foarte protejate. Sunt protejate împotriva cutremurelor, tornadelor”.

Shellenberger a spus: „Doisprezece ani după Fukushima, suntem din ce în ce mai buni la operarea acestor centrale. Sunt mai eficiente, sunt mai sigure, avem o pregătire mai bună.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.