Filme pentru adulți, minciuni și ochelari de soare furați: cele mai jenante 10 demisii politice

0
113

Nu în fiecare zi o pereche de ochelari de soare îți provoacă sfârșitul carierei. Dar asta s-a întâmplat cu Bjørnar Moxnes , un lider norvegian de partid de stânga care a fost surprins de camere furând o pereche de ochelari de soare de lux de pe aeroportul din Oslo.

„Mulți oameni m-au întrebat cum aș putea face ceva atât de stupid. M-am întrebat asta de multe ori în ultimele săptămâni. Nu am o explicație adecvată”, a scris Moxnes pe Facebook.

În cinstea căderii în dizgrație a lui Moxnes, POLITICO vă aduce unele dintre cele mai jenante demisii din politica europeană (și au fost multe din care să aleagă). De la scandaluri sexuale la fonduri guvernamentale utilizate abuziv până la furturi mărunte, iată 11 dintre cele mai rușinoase exemple.

De la tractoare la filme pentru adulți

Deputatul conservator al Marii Britanii Neil Parish a demisionat după ce a fost surprins urmărind filme pentru adulți în Camera Comunelor în 2022. Parish a susținut că a fost un „moment de nebunie” și a spus că a întâlnit accidental conținutul ofensator pentru adulți în timp ce căuta tractoare pe Google, pentru a admite mai târziu că a s-a uitat apoi la filme pentru adulți.

Trabucuri cubaneze și un avion privat

Când Haiti a fost lovit de un cutremur în 2010, ministrul francez al dezvoltării Alain Joyandet a fost gata să ajute. Pentru a ajunge la o conferință internațională de ajutor organizată în Martinica, Joyandet a închiriat un avion privat pentru care a plătit 116.500 de euro. Și-a dat demisia după ce scandalul a ajuns pe prima pagină a ziarelor. 

Joyandet nu a fost singurul ministru care a irosit banii contribuabililor sub fostul președinte francez Nicolas Sarkozy. Ministrul Christan Blanc a fost criticat pentru că a cumpărat trabucuri cubaneze în valoare de 12.000 de euro folosind bani publici. 

Ipocrizia fiscală

Fostul ministru francez al finanțelor Jérôme Cahuzac a fost un avocat puternic împotriva paradisurilor fiscale de peste mări. Nu vei ghici niciodată de ce a fost găsit vinovat mai târziu. A fost fraudă fiscală! Bineînțeles că a fost. Activitățile fiscale ilegale ale lui Cahuzac au fost făcute publice pentru prima dată într-o investigație din 2012 a site-ului de știri Mediapart, care a raportat că nu a declarat banii ținuți într-un cont bancar elvețian de aproape 20 de ani. Hopa! Panama Papers a confirmat că Cahuzac deținea și o companie în Seychelles. A fost condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani și fraudă fiscală.

Au fost niște vești bune care au ieșit din acest caz, crearea unui organism de etică, Haute Autorité de la Transparence pour la Vie Publique.

Orașul Luminii — și mesaje sexuale grafice

Cursa din 2020 pentru primăria Parisului a fost plină de dispute interne și rivalități de partid. Și apoi Benjamin Griveaux – candidatul La République En Marche și unul dintre cei mai mari susținători ai lui Emmanuel Macron – a făcut pe toată lumea să uite de asta, deoarece a fost acuzat că ar fi trimis videoclipuri grafice unei femei neidentificate.

Capturile de ecran cu mesaje sexual explicite atribuite lui Griveaux – căsătorit cu trei copii – au devenit virale, determinându-l pe candidat să demisioneze. „Nu vreau să mă mai expun pe mine și pe familia mea atunci când orice fel de atac este permis, merge prea departe”, a spus Griveaux într-o declarație, folosind probabil cu nepotrivire cuvântul „expune”.

Conținutul sexual explicit a fost publicat pe un blog înregistrat de artistul și activistul rus Piotr Pavlenski.

Rusoaica plină de bani răstoarnă un Guvern

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache a crezut că pleacă într-o vacanță frumoasă la Ibiza, unde a întâlnit o femeie care pretindea că este un cetățean rus bogat și care a spus că vrea să investească în Austria. Femeia s-a oferit să cumpere un pachet de 50% din ziarul austriac Kronen-Zeitung și să-și schimbe linia de știri pentru a promova agenda Partidului Libertății de extremă-dreapta din Strache. La rândul său, Strache a spus că i-ar putea atribui contracte publice. Vai de Strache, nu era deloc o rusoaică bogată. Mai târziu, a încercat să-și justifice acțiunile spunând că a fost „o noapte de beție”.

Scandalul care a urmat – numit „Ibiza-gate” – a doborât guvernul lui Sebastian Kurz.

25 de bărbați goi și o mulțime de droguri

Europarlamentarul maghiar József Szájer a avut una dintre cele mai șocante ieșiri din funcție din istoria recentă. Un membru important al partidului Fidesz, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare și poziția sa anti-LGBTQ, Szájer a fost surprins participând la o petrecere la Bruxelles în 2020. Poliția a găsit 25 de bărbați goi la adunare, potrivit rapoartelor presei belgiene. Viktor Orbán a numit fapta „inacceptabilă și de neapărat”, iar Szájer a demisionat din partid și din postul său de la Bruxelles.

Crema anti-îmbătrânire

Cu cinci ani înainte de Moxnes și ochelarii de soare Hugo Boss, șefa regională a Madridului, Cristina Cifuentes, a ținut primele titluri ale ziarelor după ce au apărut imagini vechi în care se presupune că a furat o cremă anti-îmbătrânire. Incidentul a fost o „eroare involuntară”, a spus Cifuentes.

Dat afară pentru un sandviș

Într-un alt scandal de furturi, un parlamentar sloven și-a pierdut locul de muncă după ce a furat un sandviș dintr-un magazin din Ljubljana. Darij Krajcic le-a spus colegilor săi că s-a enervat când angajații supermarketurilor l-au ignorat și aa decis să facă ceea ce el a numit un „experiment social” pentru a testa securitatea magazinului. În timp ce furtul a trecut neobservat, presiunile colegilor au dus la demisia lui – și la plata înapoi a costului sandvișului.

Exod în masă al UE

Dintre toate demisiile jenante de pe această listă, aceasta este cea cu cei mai mulți oameni implicați. În 1999, întreaga Comisie Europeană condusă de Jacques Santer și-a dat demisia după ce un raport usturător al comitetului a găsit-o vinovată de „corupție, abuz de putere și fraudă”. Raportul de 140 de pagini al experților independenți a analizat acuzațiile de fraudă pe scară largă, nepotism și corupție din cadrul Comisiei. Unul dintre comisarii aflați în centrul scandalului, fostul prim-ministru francez Edith Cresson, a fost aspru criticat pentru că a angajat prieteni și rude, inclusiv stomatologul ei local, în posturi bine plătite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.