G7 anunță angajamente pe termen lung faţă de securitatea Ucrainei. Ce mesaj trimit Rusiei

0
96

Statele membre urmează să adopte miercuri un plan de angajamente pe termen lung faţă de securitatea Ucrainei, care să arate Rusiei că timpul este împotriva sa, anunţă miercuri consiliera Casei Albe în Afaceri Europene Amanda Sloat, relatează AFP.

”Această declaraţie multilaterală va transmite un mesaj semnificativ Rusiei cu privire la faptul că timpul nu joacă în favoarea sa”, subliniază Amanda Sloat.

Planul ”va ajuta Ucraina să construiasă o armată care să poată apăra şi descuraja orice atac viitor”, punând accentul asupra ”investiţiilor pe termen lung”, precizează ea.

Preşedintele american Joe Biden şi ceilalţi lideri G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Regatul Unit – se întâlnesc cu omologul lor ucrainean Volodimir Zelenski la sfârşitul summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, pentru a anunţa acest pachet de garanţii de securitate.

Viitorul Ucraineni este în NATO


În prima zi a reuniunii lor, liderii NATO au promis că „viitorul Ucrainei” este „în NATO” şi au scurtat procesul pe care Kievul va trebui să îl urmeze pentru a adera la organizaţie prin eliminarea „Planului de acţiune pentru aderare” (MAP).

Acest compromis a provocat o mare frustrare Kievului, Volodimir Zelenski calificând drept „absurd” faptul că nu a fost stabilit un termen clar pentru aderarea Ucrainei la NATO. „Incertitudinea este o slăbiciune”, a declarat el.

Miercuri, Zelenski a declarat miercuri că priorităţile discuţiilor sale cu liderii NATO vizează noi programe de ajutor militar, o invitaţie de a adera la Alianţa Nord-Atlantică şi garanţii de securitate pentru Kiev pe drumul către aderare.

„Avem trei priorităţi pe agenda noastră: prima o reprezintă pachetele de armament, următoarea este invitaţia de aderare, care se va produce atunci când vor fi îndeplinite condiţiile, iar a treia sunt garanţiile de securitate pe drumul către aderarea la NATO”, a declarat liderul ucrainean la sosirea la locul de desfăşurare a summitului din capitala lituaniană, potrivit EFE.

În declaraţia adoptată marţi, înaintea reuniunii de miercuri a Consiliului NATO-Ucraina, la care Zelenski a participat, se spune că Alianţa va fi „în măsură să adreseze o invitaţie Ucrainei de a adera la Alianţă atunci când aliaţii vor fi de acord şi condiţiile vor fi îndeplinite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.