26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

General: NATO ar trebui să răspundă mai agresiv Rusiei. ”Suntem o organizaţie nucleară. Punct şi de la capăt”

Amenințările nucleare de tip „gangster” ale lui Vladimir Putin impun NATO să adopte un răspuns mult mai agresiv, inclusiv să zboare mai multe avioane cu arme nucleare, a cerut marți șeful Statului Major al forțelor armate poloneze, scrie The Guardian.

Generalul Rajmund Andrzejczak a mai spus că nu crede că Coreea de Nord se va pregăti să vândă arme Rusiei fără acordul Chinei.

„Nu cred că Coreea de Nord este suficient de puternică sau atât de liberă pentru a face o astfel de ofertă, așa că poate ne testează determinarea, atenția și voința politică, dar ceea ce este și mai important este ceea ce spune China despre asta decât conducerea nord-coreeană”.

Referindu-se la ameninţările repetate ale Rusiei de a folosi arme nucleare şi la staţionarea de arme nucleare tactice ruseşti în Belarus, Andrzejczak a comparat Rusia cu un gangster care aduce arme la masă şi a spus că, prin comparaţie, Occidentul soseşte neînarmat, doar în tricou. 

„Se pare că avem de-a face cu bandiţi, băieţi răi şi nebuni. Toată lumea s-a dus în parc să fumeze trabucuri, gangsterii pun armele pe masă, iar noi suntem în tricou şi spunem: Ei bine, eu am o armă, dar pe a mea am lăsat-o acasă, iar soţiei mele nu-i place cuvântul. NATO este o organizaţie care are un tratat nuclear; ar trebui să fie mult mai proactivă şi mai puternică faţă de ruşi”, a spus şeful Statului Major al armatei poloneze. 

Generalul polonez: Rusia spune public că pune sisteme nucleare în Belarus şi noi ce facem?

„În anii ’70 şi ’80, 30% din bombardierele B-52 zburau permanent şi aveau arme nucleare cu piloţi gata să acţioneze. Astăzi avem provocarea de a rosti cuvântul B61 (principala bombă termonucleară gravitaţională americană), aşa că haideţi să schimbăm naraţiunile. Ce este în neregulă cu noi? Rusia este în continuare aceeaşi şi avem o situaţie într-o ţară vecină în care Rusia spune public că pune sisteme nucleare în Belarus şi noi ce facem în tricou? Nu vreau să escaladez prea mult, dar ce este în neregulă cu vocabularul nostru? NATO este o organizaţie nucleară. Punct şi de la capăt”, a pledat generalul de top al Poloniei.

El s-a plâns că a este o tăcere totală de când preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut să se alăture programului de partajare a armelor nucleare al NATO din cauza desfăşurării rachetelor nucleare ruseşti în Belarus.

Partajarea nucleară face parte din politica de descurajare nucleară a NATO, care permite ţărilor membre fără arme nucleare să ia parte la planificarea utilizării acestora de către NATO. Armele sunt găzduite de anumite ţări, dar rămân sub controlul SUA.

Cum va reacționa NATO la un eventual atac Wagner

Generalul Andrzejczak s-a întrebat, de asemenea, dacă NATO a decis ce să facă în cazul unui atac asupra teritoriilor NATO organizat de grupul Wagner, inclusiv dacă va invoca clauza de autoapărare a articolului 5, atribuind atacul Rusiei.

„Cine este astăzi grupul Wagner? Este o acţiune naţională a Rusiei sau, aşa cum spune ministrul rus al apărării, este doar o companie militară privată? Este suficient pentru articolul 5?” – se întreabă generalul polonez.

El a spus că această problemă este foarte sensibilă pentru Polonia, deoarece „nu are timp şi spaţiu”.

„Ne confruntăm cu o graniţă directă cu Kaliningrad şi Belarus. Acesta nu mai este un Război Rece 2.0”, a adăugat el.

Declaraţiile sale au fost făcute marţi, la Forumul economic Karpacz din Polonia, în timpul căruia generalul şi-a îndemnat auditoriul să se gândească la costul economic pe termen lung al înfrângerii militare a Ucrainei. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.