Mai contează libertatea de exprimare? Arderea Coranului în Danemarca și Suedia declanșează dezbateri aprinse

0
71

O măsură necesară pentru a proteja securitatea națională sau pur și simplu cedarea sub presiunea țărilor musulmane?

Încercările Danemarcei și Suediei de a găsi o modalitate legală de a interzice arderea unor cărți sfinte, cum ar fi Coranul, au declanșat o dezbatere acerbă asupra potențialelor limite ale libertății de exprimare atât pe plan intern, cât și în străinătate, pe fondul unei crize diplomatice în curs de desfășurare.

 „Guvernul danez se află la o limită între sprijinul nostru ferm pentru libertatea de exprimare și necesitatea de a proteja securitatea Danemarcei ”, a declarat Lykke Friis, fost ministru de centru-dreapta la Copenhaga, care acum conduce grupul de reflecție Europa, scrie Financial Times.

Jacob Mchanhama, un avocat danez care este director executiv al proiectului Future of Free Speech, a fost mai direct. „Acesta este un moment decisiv. Guvernul danez a eșuat lamentabil”, a spus el.

Mai multe corane au fost arse în ultimele două zile la Copenhaga și Stockholm, ceea ce a dus la întâlnirea online a miniștrilor de externe ai 57 de țări musulmane pentru a îndemna țările scandinave să ia măsuri dure.

Organizația pentru Cooperare Islamică, un organism interguvernamental, a declarat luni seară că „deplânge reapariția actelor de profanare [a Coranului] și regretă profund . . . neluarea măsurilor necesare pentru a preveni astfel de acte în Suedia și Danemarca.” Ea a cerut membrilor săi să ia „măsurile necesare pe care le consideră adecvate”, inclusiv rechemarea ambasadorilor lor pentru consultare.

Mai contează libertatea de exprimare?

Dar ambele țări au unele dintre cele mai vechi și mai puternice protecții juridice ale libertății de exprimare din lume. Instanțele suedeze au respins de mai multe ori încercările poliției locale de a interzice arderea Coranului.

Mulți politicieni din ambele țări au îndemnat guvernele daneză și suedeză să nu se plece presiunilor din partea lumii islamice și să continue să apere libertatea de exprimare.

Morten Messerschmidt, liderul partidului naționalist al Poporului Danez, a calificat ca „șocantă” propunerea guvernului danez de a lua în considerare interzicerea arderii cărților sfinte în fața ambasadelor străine.

El a adăugat: „În Danemarca, nu se aplică regulile Coranului sau musulmane. S-ar putea să se aplice în lumea musulmană, dar aici avem libertatea de exprimare – și asta se aplică și lucrurilor care nu ne plac”.

Peter Hummelgaard, ministrul justiției al Danemarcei, a recunoscut că guvernul se confruntă cu „o mulțime de dileme politice și juridice”.

Autoritățile din Copenhaga și Stockholm au fost înspăimântate de reacția acerbă din țările musulmane la incendierile coranului, inclusiv atacarea ambasadei Suediei în Irak. Oficialii serviciilor secrete suedeze și daneze au spus că amenințarea la adresa intereselor suedeze în țară și în străinătate a crescut din cauza incendiilor.

„Este o întrebare dacă noi, ca colectiv, ar trebui să continuăm să acceptăm ca câțiva indivizi să aleagă un mod de a se exprima care insultă în mod repetat țări străine, ceea ce înseamnă că riscăm să ne creăm probleme foarte mari”, a adăugat Hummelgaard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.