Ministrul italian al apărării: Orice intervenție militară occidentală în Niger ar putea fi percepută ca o nouă colonizare

0
94

Orice intervenție militară occidentală în Niger trebuie evitată, a declarat miercuri ministrul italian de externe Antonio Tajani, la televiziunea publică RAI, scrie Reuters.

„Trebuie să lucrăm pentru ca democrația să prevaleze în Niger… trebuie să excludem orice inițiativă militară occidentală, deoarece ar fi văzută ca o nouă colonizare”, a spus Tajani.

Comentariile sale, raportate de agențiile de presă italiene, au fost confirmate de purtătorul său de cuvânt. 

El a adăugat că situaţia din Niger „evoluează” şi că redeschiderea frontierelor anunţată mai devreme miercuri de junta militară „ar putea fi un semnal de detensionare”.

Dar „nu ştim ce vor decide alte ţări din Africa de vest, care au ameninţat cu acţiune militară”, a notat ministrul italian.

Junta care a preluat puterea săptămâna trecută la Niamey a anunţat mai devreme redeschiderea frontierelor terestre şi ariene, de la 1 august, cu Algeria, Burkina Faso, Libia, Mali şi Ciad.

Lideri militari din blocul regional ECOWAS se întâlnesc miercuri şi joi în capitala Nigeriei, Abuja, pentru a discuta situaţia din Niger. O delegaţie a blocului era aşteptată de asemenea miercuri la Niamey pentru discuţii cu junta condusă de generalul Abdourahmane Tiani.

Sâmbătă, statele membre ale ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) le-au dat un ultimatum liderilor loviturii de stat din Niger să-l reinstaleze la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum în cel mult şapte zile, în caz contrar aceste ţări vor lua măsuri, din care nu exclud intervenţia armată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.