19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

NATO invită Ucraina la petrecerea sa aniversară, fără un nou angajament de aderare

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a stat joi singur printre o mulțime de vecini ai Rusiei care s-au adunat pentru a sărbători înființarea NATO în urmă cu exact 75 de ani, scrie Politico.

Pentru Kuleba, ziua de naștere a Alianței a evidențiat doar excluderea Ucrainei din clubul la care dorește cu disperare să se alăture și cererile urgente către țările adunate de arme pentru a evita atacurile ucigașe ale Rusiei.

„Am venit aici pe fundalul unor atacuri continue fără precedent cu rachete și drone ale Rusiei împotriva lui Ukriane”, a spus Kuleba jurnaliştilor.

„Nu vreau să stric petrecerea, ziua de naștere. Dar mesajul meu principal astăzi ar fi Patriot”, a adăugat el, referindu-se la sistemul antirachetă realizat de Raytheon, cu sediul în SUA.

Ucraina a solicitat oficial pentru prima dată aderarea în septembrie 2022, la câteva luni după invazia pe scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.

Dar a existat o rezistență puternică din partea Statelor Unite și a Germaniei, care l-a supărat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski cu doar câteva ore înainte ca summitul NATO de la Vilnius să înceapă anul trecut.

La acel summit din capitala Lituaniei, țările membre au convenit că „vor fi în măsură să extindă” o invitație la Kiev „atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.

Dar doi diplomați NATO spun că nu există niciun semnal din partea SUA sau Germania că sunt pregătiți să-și schimbe poziția.

Oficial, ușa este deschisă pentru Ucraina

„În timp ce ne pregătim pentru Summitul nostru de la Washington, lucrăm împreună pentru a consolida calea Ucrainei către aderarea la NATO. Acest lucru contează pentru securitatea Ucrainei și pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, când a prezidat întâlnirea comună a lui Kuleba cu membrii alianței.

Întrebat despre calea de aderare a Ucrainei, Stoltenberg le-a spus miercuri jurnaliştilor că „toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membră; toţi aliaţii sunt de acord că trebuie să continuăm să apropiem Ucraina de aderarea la NATO”.

Dar există o lipsă de impuls diplomatic pentru a găsi un limbaj suplimentar dincolo de angajamentul cald de anul trecut pentru Ucraina de a adera la NATO – într-o zi.

Stoltenberg a reușit să găsească un avantaj pentru Ucraina – spunând că NATO s-ar putea mișca mult mai repede decât Uniunea Europeană, un alt grup la care Kiev dorește să se alăture.

„În Uniunea Europeană, desigur, când ești invitat, pot dura ani de la o invitație până la aderare”, a spus Stoltenberg.

„Când ești în NATO, când ești invitat, este ceva care se întâmplă la scurt timp după”.

Aderarea Ucrainei nu va fi o prioritate de top la summitul din iulie

Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a cărui țară este printre cei mai mari susținători ai Ucrainei, a recunoscut că aderarea Kievului nu va fi o prioritate de top la summitul din iulie, având în vedere luptele dure de pe teren.

„Creăm o punte, iar în cele din urmă Ucraina va deveni membră a NATO”, a declarat Tsahkna pentru POLITICO.

„Dar acum trebuie să ne concentrăm [pe] situația existentă”.

Pentru aliații NATO mai simpatici, cum ar fi Polonia, Regatul Unit și Franța, această „punte” trebuie să se concentreze pe promovarea interoperabilității militare dintre Ucraina și NATO – un indicator cheie al aptitudinii Kievului de a se alătura în viitor.

Franța a lansat ideea de a trimite personal militar în Ucraina în scopuri de instruire, în timp ce miniștrii NATO au fost de acord să lase organizației să planifice un rol mai mare în coordonarea pregătirii trupelor ucrainene.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.