25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

NYT: Rusia se pregătește să testeze o rachetă cu propulsie nucleară, dacă nu cumva testul a fost efectuat deja

Imaginile din satelit sugerează că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară  – sau ar fi testat recent una – cu o rază de acțiune teoretică de mii de kilometri, scrie The New York Times (NYT).

Mișcările aeronavelor și vehiculelor în apropierea unei baze din îndepărtata regiune arctică a Rusiei sunt în concordanță cu pregătirile care au fost făcute pentru testele rachetei, cunoscute sub numele de Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall, în 2017 și 2018, potrivit unei analize New York Times.

Rusia a efectuat anterior 13 teste cunoscute între 2017 și 2019, toate fără succes, potrivit unui raport al Nuclear Threat Initiative, un grup nonprofit axat pe controlul armelor. 

O rachetă lansată în 2019 s-a prăbușit și în cele din urmă a explodat în timpul unei încercări de recuperare, ucigând șapte persoane , potrivit oficialilor americani.

În testele anterioare, racheta nu a reușit să zboare pe o distanță aproape de raza proiectată, estimată la aproximativ 20.000 de kilometri. 

Oficialii americani au evaluat că în timpul celui mai de succes zbor de testare, care a durat doar două minute, racheta a zburat 30 de kilometri  înainte de a se prăbuși în mare. 

Într-un alt test, reactorul nuclear al rachetei nu a reușit să se activeze. Pentru ca un test să reușească, reactorul nuclear al rachetei ar trebui să se inițieze în zbor, astfel încât racheta să poată acoperi mult mai mult teren.

Burevestnik este una dintre cele șase arme strategice, alături de altele precum racheta balistică Kinzhal și avionul hipersonic Avangard, pe care Putin le-a prezentat într-un discurs din 2018. 

El a afirmat că armele ar putea învinge și depăși apărarea americană. Adresându-se Occidentului, el a spus: „Nu ați reușit să controlați Rusia”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.