16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Oamenii pierd mai mulți bani ca oricând din cauza escrocilor. Sfaturi pentru cum poți să îți menții conturile în siguranță

Cu ajutorul tehnologiei, escrocii îi păcălesc din ce în ce mai ușor pe oameni. Dar există pași pe care îi puteți urma pentru a vă păstra banii și informațiile în siguranță.

În 2022, pierderile raportate ale consumatorilor cauzate de fraudă au totalizat 8,8 miliarde de dolari, doar în SUA, – o creștere cu 30% față de 2021, potrivit celor mai recente date de la Comisia Federală pentru Comerț (FTC). 

Cele mai mari pierderi au fost cauzate de escrocherii cu investiții, inclusiv scheme de criptomonede, care au costat oamenii mai mult de 3,8 miliarde de dolari, dublu față de suma din 2021, scrie AP.

Adulții mai tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani au raportat că au pierdut bani mai des decât adulții mai în vârstă cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani, a constatat FTC. Dar când adulții în vârstă au pierdut bani, au pierdut mai mulți. Mulți pensionari au active precum economii, pensii, polițe de asigurare de viață sau proprietăți pe care escrocii să le vizeze.

Odată cu creșterea economiei digitale, escrocii își ating acum obiectivele prin intermediul rețelelor de socializare și text, precum și prin telefon și e-mail. Platformele de plată online, aplicațiile și piețele au sporit, de asemenea, oportunitățile. Cu toate acestea, multe dintre tacticile și strategiile lor sunt similare.

„Primul lucru pe care îl vor face este să te pună într-o stare emoțională sporită, pentru că nu putem avea acces la o gândire clară când suntem în acea stare”, a spus Kathy Stokes, director de prevenire a fraudelor pentru Fraud Watch Network al AARP. 

„Ar putea fi frică, panică sau entuziasm – „Tocmai am câștigat un milion de dolari de la un concurs la care cu siguranță nu ai participat”.

Odată ce sentimentul de ”urgență” este stabilit, apărarea țintei este jos.

„Când sunteți abordat cu urgență, acordați-i o pauză suplimentară de trei secunde”, a spus Amanda Clayman, un specialist financiar care lucrează cu rețeaua digitală de plăți Zelle în privința problemelor legate de fraudă. 

„Când cineva încearcă să ne determine să luăm măsuri rapid, acesta este de obicei un semnal roșu care indică că ar trebui să facem opusul.”

Iată ce altceva trebuie să știți pentru a vă păstra banii și informațiile în siguranță:

Care sunt escrocheriile obișnuite?

Pur și simplu a fi conștient de înșelătoriile tipice poate ajuta, spun experții. Apelurile robotizate vizează frecvent persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele cu datorii.

„Dacă primiți din senin un apel automat, plătind un mesaj înregistrat, încercând să vă convingă să cumpărați ceva, închideți”, spune James Lee, director de operațiuni la Centrul de resurse pentru furtul de identitate. 

„Același lucru este valabil și pentru mesajele text – ori de câte ori le primești de la un număr pe care nu-l cunoști, cerându-ți să plătești, să transferi sau să dai clic pe ceva suspect”.

Lee îi îndeamnă pe consumatori să închidă și să sune la un număr oficial la compania sau instituția în cauză.

Escrocii vor imita adesea pe cineva cu autoritate, cum ar fi un colector de taxe sau de datorii. Ar putea pretinde a fi o persoană dragă care sună pentru a solicita asistență financiară imediată pentru cauțiune, ajutor juridic sau o factură la spital.

Escrocheriile romantice

Așa-numitele „escrocherii romantice” vizează adesea indivizi singuri și izolați, potrivit lui Will Maxson, director adjunct al Diviziei de Practici de Marketing din cadrul FTC. Aceste escrocherii pot avea loc pe perioade mai lungi de timp – chiar ani.

Kate Kleinart, în vârstă de 70 de ani, care a pierdut zeci de mii de dolari în urma unei escrocherii sentimentală în decurs de câteva luni, a spus că trebuie să fim vigilenți dacă un nou prieten de pe Facebook este excepțional de arătos și cere să descarci WhatsApp pentru a comunica, încearcă să te izoleze de prieteni și familie, și/sau devine romantic foarte repede.

„Dacă vezi acea poză cu o persoană foarte frumoasă, roagă pe cineva mai tânăr din viața ta – un copil, un nepot, o nepoată sau un nepot – să te ajute să cauți imaginea inversă sau să identifici fotografia”, a spus ea.

Ea a spus că bărbatul din imaginile primite era un chirurg plastician din Spania ale cărui fotografii au fost furate și folosite de escroci.

Kleinart a trăit, de asemenea, în izolare în timpul pandemiei timpurii, când a primit cererea inițială de prietenie, iar compania și comunicarea au însemnat foarte mult pentru ea în timp ce a fost izolată de familie. 

„A pierde dragostea a fost mai rău decât a pierde banii”, a spus ea.

Ce trebuie să facem când primim un SMS sau e-mail care pare suspect?

„Cred că oricine a participat la economia digitală a primit zilnic mai multe încercări care au un fel de schemă, fie că este „Contul tău a fost blocat” sau „Livrarea pachetului tău este întârziată”, a spus Lee. „Din nou – doar respiră – și verifică.”

Lee îi îndeamnă pe oameni să nu facă niciodată clic pe un link neobișnuit dintr-un text sau e-mail, ci să meargă direct la site-ul în cauză sau să sune la numărul afișat pe site-ul oficial.

„Va dura cu 30 sau 40 de secunde mai mult, dar continuă și fă asta pentru că te-ar putea economisi mulți bani de fiecare dată”, a spus el.

Unele indicații pentru a fi deosebit de precaut ar putea include un expeditor necunoscut, o formulare neobișnuită sau o greșeală de ortografie.

În 2022, consumatorii au pierdut peste 326 de milioane de dolari numai din mesajele înșelătorii, potrivit Comisiei Federale pentru Comerț.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.