Planul Arabiei Saudite pentru a cultiva fructe şi legume în deșert. ”Va avea dimensiunea a 15 terenuri de fotbal”

0
78

Arabia Saudită face echipă cu o companie olandeză de sere pentru a crea „un climat sintetic” pentru a face deșertul să înflorească, scrie Bloomberg.

Planul celor două este crearea unei zone de dimensiunea a aproximativ 15 terenuri de fotbal pentru a forma o oază de horticultură la periferia Neom, un oraș complet nou construit pe coasta Mării Roșii, care se extinde în deșert.

Angajamentul marchează cea mai mare investiție în domeniul alimentar-tehnologic pentru o țară al cărei peisaj în mare parte arid și temperaturile extreme de vară au creat o dependență de importuri pentru a furniza majoritatea alimentelor.

Acest proiect este doar începutul, precizează compania horticolă olandeză Van Der Hoeven, al cărui contract în valoare de 120 de milioane de dolari cu Guvernul saudit presupune designul şi construcţia a două facilităţi test la marginea oraşului Neom, împreună cu asigurarea serviciului şi funcţionării serelor pe o durată de mai mulţi ani.

„Vom construi un climat artificial acolo unde cultivarea în exterior este dificilă”, cu obiectivul de a produce pe tot timpul anului, a declarat directorul general de la Van Der Hoeven, Michiel Schoenmaeckers.

Securitatea alimentară este o prioritate pentru planificatorii oraşului Neom, un proiect în valoare de 500 de miliarde de dolari al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care vrea să transforme o suprafaţă de deşert de mărimea Belgiei într-o regiune high-tech care ar putea găzdui câteva milioane de oameni.

Printre cele mai recente acorduri în acest sens, fondul suveran din Arabia Saudită a semnat un acord cu firma americană AeroFarms pentru a înfiinţa o companie la Riad pentru a construi şi a opera sere verticale în Arabia Saudită şi în regiunea Golfului Persic. O altă entitate din Arabia Saudită a participat la o ofertă de acţiuni a celui mai mare producător de carne de pasăre din Brazilia, tranzacţie care se adaugă achiziţiilor de acţiuni la traderul de produse agricole din Singapore Olam Agri Holdings şi la producătorul indian de orez LT Foods Ltd.

În ceea ce priveşte oraşul Neom, Arabia Saudită vrea să beneficieze de expertiza specialiştilor din Ţărilor de Jos, care a devenit al doilea mare exportator mondial, după SUA, în pofida faptului că este una dintre cele mai mici ţări din Europa. Influenţa Ţărilor de Jos a crescut graţie unor soluţii inovative precum sere moderne şi cultivarea pe sistem vertical, în condiţiile în care jumătate din terenurile din Ţările de Jos sunt alocate pentru producţia agricolă.

Serele din apropiere de oraşul Neom vor alimentare cu fructe şi legume viitoarea metropolă cât şi restul Arabiei Saudite şi, de asemenea, vor oferi un exemplu pentru alte ţări din lume care se confruntă cu provocări în asigurarea securităţii alimentare, potrivit directorului general de la Neom Food, Juan Carlos Motamayor.

Construcţia serelor de la marginea oraşului Neom va începe în 2023 şi planul este ca facilităţile de probă să fie completate anul viitor. Proiectul va fi extins semnificativ după ce primele două sere pilot vor fi gata, a spus Motamayor. „Ne vom extinde pe sute de hectare cu diferite tipuri de sere”, a precizat Motamayor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.