Politico: Decesul Putinismului va fi haotic și violent. Cum nu l-au ajutat serviciile pe Vladimir Putin

0
101

Puciul avortat al lui Evgheni Prigojin a demonstrat fragilitatea stăpânirii puterii de către Vladimir Putin. Sau, așa cum spune liderul opoziției ruse Mihail Hodorkovski: „Acum țara și lumea știu că este posibil să se răzvrătească împotriva lui Putin”.

Nu s-au confruntat cu nicio rezistență. Trupa de mercenari și recruți penali a trecut în Rusia din teritoriul ocupat din Ucraina, a preluat controlul asupra Rostov, un centru logistic cheie și sediu militar, apoi a continuat pe autostrada M4 spre Moscova, reușind să ajungă la 240 de kilometri de periferia capitalei, scrie Politico.

Sâmbătă seara, Putin ar fi crezut că ar putea dormi puțin mai liniștit după ce s-a încheiat un acord prin care mercenarii Grupului Wagner să se dezarmeze sau să fie reintegrați în armata rusă, în timp ce Prigojin era împachetat la Minsk. 

Dar – spre marea supărare a lui Putin – chiar și acel aranjament pare să se transforme, un Prigojin sfidător insistând luni seară că Belarus se oferă să-i permită să-și mențină trupa de renegați Wagner împreună ca forță de luptă. Într-un semn de fragilitate, Putin a spus că wagneriții au fost liberi să plece, dar din primul mesaj audio al lui Prigojin nu este încă clar dacă s-a retras de fapt în Belarus sau intenționează vreodată să o facă.

În mod remarcabil, toată escapada din weekend a necesitat doar aproximativ 8.000 de luptători. Prigojin este un oportunist, dar insurecția sa a dat semne de pregătire și rămâne probabil – deși surprinzător – un semn de întrebare pentru puterile de supraveghere din Rusia care nu au reușit să înțeleagă ceea ce se întâmpla și să prevadă evenimentele, scrie Politico.

Totuși, mai îngrijorător pentru Putin, concluzia evidentă este că mulți dintre spionii și oficialii săi de vârf știau, dar l-au ținut departe de informație. Agențiile de informații americane susțin că știau că ceva s-a întâmplat dinainte, așa că este neplauzibil ca cel puțin serviciul de informații militare al Rusiei GRU, care are legături strânse cu Wagner, să nu fi observat nimic nefavorabil. Absența unei acțiuni preventive sugerează că unii jucători cheie au decis să urmărească și să vadă dacă zilele președintelui au fost numărate.

Ascuns de vedere

Ar fi putut fi o lovitură de stat eșuată, dar învinsul clar este Putin.

Liderul rus nu numai că le-a permis ucrainenilor o deschidere de propagandă pentru a pretinde că s-a furișat de la Moscova, dar comportamentul său este în contrast marcat cu ceea ce vrea de fapt să transmită cu fiecare apariție, mai exact putere pură.

Evenimentele sunt asemănătoare cu cele din 1991 când Boris Nikolaievici Elțîn a fost hiperactiv, conducând o campanie de protestatari anti-autoritari pentru a sfida lovitura de stat, galvanizându-i pe alți să-și exprime hotărârea de a rezista eforturilor sovietice și a comploturilor KGB de a întoarce ceasul istoriei.

Desigur, acea lovitură de stat din 1991 oferă un indiciu despre ceea ce s-ar putea întâmpla acum în Rusia din cauza acestui puci eșuat.

Gorbaciov a fost rănit mortal – a dus atât la prăbușirea imediată a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, cât și patru luni mai târziu la dizolvarea URSS. Necazurile lui Prigojin, întoarcerea lui împotriva omului care l-a făcut, au lăsat impresia clară că lipsa de loialitate rămâne la suprafață. În weekend, sistemul s-a blocat, elitele au tăcut în mod surprinzător sau au așteptat momentul potrivit, încercând, fără îndoială, să calculeze probabil câștigătorul în confruntare. Oamenii din Rostov păreau să scandeze sprijin pentru rebeli.

Aliații cheie și propagandiștii lui Putin ridică deja mai multe semen de întrebare și pun la îndoială cum luptătorii rebeli au ajuns atât de aproape de Moscova. „Dacă coloanele tancurilor înaintează, de ce nu sunt oprite?” 

„Rusia a evitat o catastrofă”, a anunțat Tsargrad, un mijloc de presă naționalist ortodox. „În cele din urmă, a fost posibil să se oprească vărsarea de sânge, deși Rusia a fost la un pas de un război civil.”, a mai adăugat sursa citată. 

Deci, urmează mai multe – inclusiv o probabilă vânătoare de vrăjitoare și mai multe lupte interioare, în timp ce facțiunile se gândesc la cum să se asigure că cel puțin nu vor deveni victime atunci când balonul se spaarge. „Nu am văzut ultimul act”, a remarcat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-un interviu CBS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.