Președintele Braziliei: Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace

0
89

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că țara sa lucrează pentru o variant de pace în Ucraina, dar nici liderul său, nici liderul Rusiei nu sunt pregătiți să vorbească despre pace, scrie Reuters.

„Nici Putin, nici Zelenski nu sunt pregătiți”, a spus Lula corespondenților străini într-o conferință de presă, adăugând că propunerile de pace pe care le caută cu alte țări vor fi gata atunci când Rusia și Ucraina vor fi dispuse să negocieze.

„Rolul Braziliei este de a încerca să ajungă la o propunere de pace împreună cu alţii „pentru momentul în care ambele ţări vor dori aceasta”, a spus el.

Lula a încercat să formeze un grup de ţări neutre pentru a demara negocierile de pace, dar a fost criticat pentru că a spus că Ucraina şi Rusia sunt responsabile în egală măsură pentru război.

Preşedintele de stânga al Braziliei, ales anul trecut pentru un al treilea mandat, a atacat puterile occidentale care sprijină Ucraina şi membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu au oprit războiul.

„Consiliul de Securitate nu a funcţionat. SUA au invadat Irakul, Franţa şi Anglia au invadat Libia, iar acum Rusia. Şi fiecare are drept de veto”, a declarat el.

În această primă conferinţă de presă cu corespondenţii străini de la preluarea mandatului la 1 ianuarie, Lula a comentat cu privire la eforturile sale în încercarea de a aduce Ucraina şi Rusia la masa negocierilor, afirmând că „este necesar să oprim acest război”, deoarece „cu cât lumea are mai multă nevoie de pace, cu atât are mai puţină pace”, notează EFE.

În acest sens, el a afirmat că „primul lucru” pe care Brazilia „îl face este să nu participe la acest război”, care, în opinia sa, a evidenţiat încă o dată faptul că lumea „are nevoie de o nouă guvernanţă globală”.

Conflictul declanşat de invazia rusă în Ucraina „ar fi trebuit să fie discutat la Naţiunile Unite”, dar „membrii Consiliului de Securitate sunt cei care duc războiul” şi care „cred că războiul se va încheia doar atunci când una dintre părţi se va impune” în faţa celeilalte pe cale militară, a spus el.

Lula a admis că o „propunere de pace poate fi discutată doar atunci când cele două ţări (în conflict) o doresc”, dar a insistat că liderii mondiali trebuie să lucreze pentru a genera o astfel de situaţie, în loc să „alimenteze” războiul.

Preşedintele brazilian a apreciat drept „impresionantă impasibilitatea ONU” în faţa războiului din Ucraina şi a tensiunilor crescânde în Israel şi Orientul Mijlociu, care ameninţă să declanşeze noi conflicte globale.

Liderii mondiali, a spus Lula, au „obligaţia” de a „găsi o modalitate de a opri toate războaiele”, care au efecte devastatoare „pentru economie”, un cost uman foarte ridicat şi agravează inegalităţile „imense” şi „scandaloase” care există pe planetă.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.