Prima reacție a lui Iohannis la mai bine de o săptămână de la descoperirea azilelor groazei: ”Cred că este o ruşine naţională”

0
104

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la ceea ce s-a întâmplat în „azilele groazei”, că „este o ruşine naţională”.

El a mai spus că răul trebuie tăiat de la rădăcină şi a adăugat că „vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit”.

„Chestiunea cu aşa cum s-au numit azilele groazei este una foarte complicată şi , dacă îmi permiteţi să fac o afirmaţie, cred că este o ruşine naţională. Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel. Sunt unii vinovaţi direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie? Trebuie văzut cine a ştiut şi nu a acţionat trebuie tras la răspundere. Cred că lucrurile vor merge mai departe, fiindcă vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, n-au sesizat, n-au intervenit şi atunci cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent dacă vorbim despre o vinovăţie în exerciţiul în funcţie sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenţii clare, ferme şi hotărâre”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

Întrebat dacă trebuie să demisioneze ministrul Muncii, şeful statului a răspuns: „Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.