Puterile occidentale poartă negocieri „frenetice, de ultimă oră” pentru a finaliza angajamentele de securitate pentru Ucraina

0
96

Un grup mic de aliați occidentali sunt angajați în negocieri „avansate” și „frenetice, de ultimă oră” pentru a finaliza o declarație de asigurare a securității pentru Ucraina înainte de summitul NATO din Lituania, scrie Politico.

De săptămâni întregi, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franța și Germania au discutat problema cu Kievul și au contactat și alți aliați din NATO, UE și G7. Ideea este de a crea o „umbrelă” pentru toate țările care doresc să ofere Ucrainei ajutor militar continuu, chiar dacă detaliile variază de la o țară la alta.

Efortul face parte din negocierile mai ample ale NATO și între mai multe grupuri de națiuni cu privire la modul în care aliații occidentali ar trebui să arate sprijin pe termen lung pentru Ucraina. 

Kievul vrea să se alăture NATO cât mai curând posibil, oferindu-i acces la celebrul ”articol 5” – un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Însă multe state din cadrul alianței sunt de acord în general că Ucraina se poate alătura doar după încheierea războiului, cel mai devreme. 

„Este în desfășurare o discuție; este destul de avansat, de fapt este foarte avansat și avem foarte multă speranță că va putea fi încheiată până la sfârșitul summit-ului”, a declarat reporterilor un oficial francez la un briefing. 

Un înalt diplomat NATO a fost de acord, spunând reporterilor într-un briefing separat că au loc „negocieri frenetice de ultimă oră” în acest moment „cu privire la cum ar trebui să arate asta”. 

Detalii de ultimă oră

Președintele american Joe Biden se întâlnește luni la Londra cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, unde cei doi membri ai personalului lor vor încerca să rezolve detaliile de ultimă oră, potrivit unui al doilea diplomat NATO care cunoaște planurile. Pe partea SUA, șeful politic al Pentagonului, Colin Kahl, este însărcinat să ducă acordul până la linia de sosire.

Inițiativa poate echivala în cele din urmă cu promisiuni de a continua o mare parte din ajutorul pe care aliații îl oferă deja: arme, echipamente, antrenament, finanțare și informații. Dar intenția este de a oferi un semnal mai permanent de unitate pentru Ucraina, mai ales că este puțin probabil ca Kievul să obțină angajamentul ferm privind aderarea la NATO pe care și-l dorește la summitul din această săptămână.

„Este practic o garanție față de Ucraina că le vom echipa, pentru foarte mult timp de acum înainte, forțele armate, le vom finanța, îi vom sfătui, îi vom antrena pentru ca ei să aibă o forță de descurajare. împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a spus înalt diplomatul NATO. 

Cu toate acestea, multe detalii ale acestui sprijin ar fi lăsate pentru mai târziu. Diplomatul a spus că va fi la latitudinea fiecărei țări interesate să stabilească bilateral cu Ucraina „care va fi angajamentul dumneavoastră. Și ar putea fi orice, de la apărare aeriană la tancuri până la orice.”

Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a lansat un „apel către toate țările care doresc să sprijine Ucraina”, spunând că ar trebui „să ia singure decizii care să le permită să continue să mențină acel sprijin pentru mai mulți ani, pentru că nu știm cât va dura conflictul militar”.

Separat de declarația de asigurare a securității pe care puterile occidentale o finalizează, NATO elaborează, de asemenea, noi modalități de a ajuta armata Ucrainei pentru anii următori. 

La summit, NATO va conveni asupra planurilor de a ajuta la modernizarea apărării Ucrainei, a declarat vineri şeful alianţei Jens Stoltenberg reporterilor. Planul, a spus el, va implica „un program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.