Secretarul Trezoreriei SUA, către China: Lumea este „suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere”

0
117

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că vizita sa de patru zile la Beijing a pus legăturile cu China pe o „bază mai sigură” şi a deschis calea pentru o mai bună comunicare, relatează The Guardian.

Yellen s-a întâlnit la Beijing cu o serie de oficiali dintr-o echipă nouă care tocmai a fost numită în posturi şi speră că se pot pune bazele unei colaborări mai bune. Yellen şi ceva mai devreme secretarul de stat Antony Blinken au fost primii oficiali de top din SUA  care au ajuns la Beijing după mai bine de trei ani, în condiţiile în care dialogul dintre cele două capitale devenise tot mai tensionat.

„Mă aştept ca această călătorie să contribuie la construirea unui canal de comunicare rezistent şi productiv”, a spus Yellen la o conferinţă de presă susţinută înainte de a se întoarce acasă, duminică. „Speranţa mea este că putem trece la o fază a relaţiei noastre în care diplomaţia la nivel superior este considerată pur şi simplu un element natural al gestionării uneia dintre cele mai importante relaţii bilaterale din lume”, a menţionat şefa finanţelor americane.

China a acuzat SUA că încearcă să-i frâneze creşterea şi să blocheze comerţul dintre cele două ţări pentru a-i influenţa creşterea economică. Sancţiunile SUA asupra cipurilor de înaltă tehnologie, care sunt vitale pentru tehnologia avansată, reprezintă o preocupare deosebită.

Yellen a spus că, în ciuda „dezacordurilor semnificative” dintre cele două ţări, administraţia de la Washington nu vede puterea sa economică ca pe o armă care ar  trebui desfăşurată împotriva Chinei. „Preşedintele Biden şi cu mine nu vedem relaţia dintre SUA şi China în cadrul unui conflict de mare putere. Credem că lumea este suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere”, a punctat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.