16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Puterile occidentale se ceartă asupra modului de reglementare al AI. ”Toți vor să câștige”

În cursa pentru a controla inteligența artificială, guvernele occidentale s-au lovit de un obstacol majoră: toți vor să câștige. 

Oficiali din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte economii importante se întrec pentru a scrie regulile de reglementare pentru inteligența artificială, inclusiv pentru ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google, scrie Politico.  

Summiturile rivale vor avea loc în toamnă cu scopul de a ajunge la un plan coordonat între guvernele occidentale privind modul de reglementare a tehnologiei emergente. 

Dar aceste evenimente viitoare riscă să întărească diviziunile între țări în moduri care amenință să submineze eforturile de a elabora un regulament internațional privind AI. Pentru a înrăutăți lucrurile, unele dintre discuții devin acum personale. 

„Toată lumea se angajează să facă acest lucru să funcționeze”, a spus un oficial al Comisiei Eur      opene implicat în negocierile privind regulile AI. „Dar acum, există o mulțime de ego-uri în cameră.”

Politicienii occidentali sunt dornici să le arate alegătorilor că țin în frâu o tehnologie care a izbucnit în conștiința publicului, aproape peste noapte.

Susținătorii inteligenței artificiale spun că oportunitățile economice oferite de lansarea tehnologiei variază de la diagnosticarea mai rapidă a bolilor până la dezvoltarea vehiculelor autonome. Scepticii avertizează că inteligența artificială ar putea duce la o creștere a șomajului și, în cele mai rele scenarii, la armaghedon global, dacă sistemele automate câștigă o putere incontrolabilă.

Experții susțin că un regulament occidental comun este vital pentru a permite companiilor care folosesc tehnologia să opereze cu ușurință la nivel internațional, deoarece AI este în mod inerent un instrument transfrontalier. Regulile comune ar proteja, de asemenea, oamenii de la Berlin la Boston de potențialele daune ale tehnologiei, inclusiv grupurile minoritare care ar putea suferi discriminări din cauza instrumentelor automate de inteligență artificială.

Nu avem un răspuns global

„Nu avem într-adevăr un răspuns global sistematic la ceea ce ar trebui să facem cu privire la numeroasele riscuri”, a spus Gary Marcus, psiholog și om de știință la Universitatea din New York, care dorește să vadă verificări mai mari ale inteligenței artificiale.

„Fiecare țară încearcă să face ceva”.

În timp ce guvernele din Occident se ceartă între ele, China continuă cu propriul său regulament. Partidul Comunist Chinez spune că încearcă să-și protejeze cetățenii de riscurile AI. Dar criticii Beijingului spun că regulamentul său va fi conceput pentru a-și servi scopurilor autoritare.

Guvernele din Occident se tem că abordarea totalitară a Chinei asupra AI, inclusiv utilizarea angro a tehnologiei în scopuri de securitate națională, ar putea câștiga teren în lumea în curs de dezvoltare dacă nu își promovează propriul plan ca alternativă.

Pentru acest articol, POLITICO a vorbit cu șase oficiali occidentali care lucrează la summiturile AI, cărora li sa acordat anonimatul pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă.

În septembrie, se așteaptă să se întâlnească oficiali din grupul G7 al economiilor occidentale industrializate pentru a finaliza un plan privind modul de reglementare a inteligenței artificiale, potrivit a doi oficiali care cunosc direct discuțiile. 

Această reuniune va fi apoi urmată de un summit mai formal al liderilor G7, probabil în octombrie sau noiembrie, au spus oficialii. Oficialii europeni și americani speră că lucrările G7 vor sprijini încercarea lor comună de a limita riscurile AI generative și de a dezvolta modalități sigure de utilizare a tehnologiei pentru a impulsiona creșterea economică.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.