Putin le spune liderilor africani: Vă voi da cereale gratis, în ciuda „Occidentului ipocrit”

0
94

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus joi liderilor africani că le va dărui zeci de mii de tone de cereale în câteva luni, în ciuda sancțiunilor occidentale care ”îngreunează Moscova să-și exporte cereale și îngrășăminte”, scrie Reuters.

Vorbind la un summit de la Sankt Petersburg dedicat relațiilor ruso-africane, Putin a spus că Rusia se așteaptă la o recoltă record de cereale în acest an și este gata să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa, atât pe bază comercială, cât și de ajutor, și să onoreze ceea ce a spus că este ”un rol essential al Moscovei în securitatea alimentară globală”.

„În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea”, a declarat Putin în discursul său de deschidere, difuzat de televiziunea rusă, pe fondul îngrijorărilor ţărilor africane după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Declaraţiile sale au stârnit aplauze.

Promisiunile lui Putin

El a adăugat că Rusia va suporta, de asemenea, costurile de transport al cerealelor.

Putin a spus că în primele şase luni ale anului în curs Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa, indicând că, în 2022, această cifră a fost de 11,5 milioane de tone pe întreg anul.

„Înţelegem importanţa unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru ţările africane. Este important pentru dezvoltarea socio-economică şi pentru menţinerea stabilităţii politice pe continent”, a spus preşedintele rus.

Prin urmare, a adăugat el, Rusia va continua să „acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”.

Putin a mai spus că regretă că partea rusă a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea acestuia, reiterând că Moscova s-a retras deoarece niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea propriilor sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinită.

Criticând decizia Rusiei, unii politicieni occidentali au spus că retragerea Rusiei este iresponsabilă şi va duce la suferinţa a milioane de oameni din ţările sărace.

Dar la summit Putin a spus că peste 70% din grânele ucrainene exportate graţie acordului de acum expirat au mers către ţări cu venituri ridicate sau cu venituri peste medie, inclusiv din Uniunea Europeană, şi că ţările sărace, precum Sudanul, au fost „trase pe sfoară” şi au primit mai puţin de 3% din livrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.