Raport: Prizonierii deținuți în lagărele rusești din sudul Ucrainei au fost torturați și violați

0
94

Prizonierii deținuți în centre de detenție improvizate din sudul Ucrainei ocupate de ruși au fost torturați și violați, a declarat miercuri o echipă de experți internaționali în drept, scrie Sky News.

Echipa Mobile Justice, înființată de firma internațională de avocatură umanitară Global Rights Compliance, a lucrat cu procurorii ucraineni pentru crimele de război din regiunea Herson, de când a fost revendicată în noiembrie, după mai mult de opt luni sub controlul Rusiei.

După ce au analizat 320 de cazuri și relatări ale martorilor în 35 de locații din regiune, 43% au declarat că au suferit torturi în centrele de detenție, invocând violența sexuală ca o tactică comună impusă de gardienii ruși.

Tehnicile de tortură cele mai frecvent utilizate au fost sufocarea, waterboarding-ul (n.r. înecare simulată), bătăile severe și amenințările cu viol, se arată în raportul grupului.

Cel puțin 36 de victime intervievate de procurori au menționat folosirea electrocutării în timpul interogatoriilor, inclusiv electrocutarea genitală, precum și amenințările cu mutilarea genitală. 

O victimă a fost forțată să asiste la violul unui alt deținut.

Personalul militar era cel mai probabil supus torturii de către gardienii ruși, dar au fost vizați și forțele de ordine, voluntarii, activiștii, liderii comunității, lucrătorii medicali și profesorii.

Autoritățile ucrainene examinează peste 97.000 de rapoarte de crime de război și au depus acuzații împotriva a 220 de suspecți în instanțele interne.

„Adevărata amploare a crimelor de război ale Rusiei rămâne necunoscută”, a declarat Anna Mykytenko, consilier juridic senior la Global Rights Compliance.

„Dar ceea ce putem spune cu certitudine este că consecințele psihologice ale acestor crime crude asupra poporului ucrainean vor rămâne înrădăcinate în mintea lor în anii următori”.

Dovezile din centrele de detenție eliberate „sugerează că planul lui Putin de a stinge identitatea ucraineană include o serie de crime care evocă genocidul”, a declarat avocatul britanic Wayne Jordash, care a condus echipa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.