8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

„Războiul se întoarce acasă în Rusia”: Ucraina întoarce situația pe măsură ce războiul cu drone se intensifică

O creștere bruscă a atacurilor cu drone care vizează teritoriul rus este probabil să se intensifice, spun analiștii, Kievul vrea să aducă distrugerea, instabilitatea și imprevizibilitatea războiului acasă în Rusia, scrie CNBC.

Rusia a înregistrat o creștere bruscă a vehiculelor aeriene fără pilot sau UAV-uri care efectuează atacuri asupra regiunilor de vest, centrul și sudul Rusiei, precum și asupra capitalei Moscova și Crimeea în ultimele săptămâni.

În timp ce Ucraina continuă o contraofensivă pe propriul pământ pentru a recâștiga teritoriul ocupat de ruși în sudul și estul țării și urmărește să spargă așa-numitul „pod terestru” al Rusiei către Crimeea ocupată, utilizarea tot mai mare a dronelor pentru a ataca rușii arată o altă fațetă a strategiei militare a Ucrainei.

„Războiul se întoarce acasă în Rusia”

„Războiul se întoarce acasă în Rusia”, a declarat Timothy Ash, strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, în cea mai recentă analiză.

„Ucraina demonstrează că poate face viața foarte dificilă Rusiei, rușilor și lui Putin”, a adăugat el.

„Cu atacurile asupra Crimeei, podului Kerci, precum și asupra transportului maritim rusesc în Marea Neagră, mesajul clar este că, deși invazia a fost vândută parțial ca un efort de a îmbunătăți securitatea Rusiei, Crimeea și Rusia sunt mai puțin sigure pentru forțele ruse”.

„Și se va înrăutăți doar atâta timp cât această invazie continuă”, a adăugat Ash.

Asaltul aerian s-a intensificat în ultimele zile, cu lovituri care au avut loc mai departe pe teritoriul Rusiei. La primele ore ale dimineții de miercuri, cel puțin șase regiuni rusești au raportat tentative de atac cu drone, dintre care unul a distrus patru avioane militare de transport pe un aerodrom din nord-vestul Rusiei.

Au urmat mai multe atacuri în cursul nopții de joi, cu alte drone doborâte în zona Moscovei și regiunea Bryansk din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina. Aeroporturile din regiunile vizate au fost forțate să anuleze și să întârzie mai multe zboruri ca urmare a atacurilor.

Războiul cu drone

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru cele mai recente atacuri cu drone, în timp ce Ucraina a rămas în mod caracteristic fără reacție cu privire la aceste atacuri și anterioare. 

Este clar însă că UAV-urile au devenit o armă crucială atât în ​​arsenalele Rusiei, cât și ale Ucrainei.

Ucraina a fost vizată de mii de atacuri cu drone rusești în timpul conflictului de 19 luni, cu infrastructura sa de energie, apărare și civilă lovită de roiuri de UAV-uri fabricate iranian. Marți seara, Kievul a declarat că a respins peste 20 de atacuri cu drone și rachete asupra capitalei.

În ultimele luni, Rusia s-a confruntat și cu mai multe atacuri cu drone, cu toate acestea, fiind vizate baze militare, aerodromuri și depozite de combustibil, precum și cartierele din Moscova. 

Experții sunt de acord că forțele ucrainene direcționează încercările de a ataca teritoriul rus și este probabil să fie asistate de ruși anti-război.

Destabilizarea regimului este puțin probabilă

În timp ce atacurile cu drone provoacă probleme Moscovei la nivel militar și politic, forțând țara să realocheze complexele de apărare aeriană pe propriul teritoriu, analiștii spun că este puțin probabil că va destabiliza regimul președintelui rus Vladimir Putin, cu excepția cazului în care un atac afectează direct elită.

„Toate aceste atacuri cu drone forțează Ministerul rus al Apărării să-și distribuie numărul limitat de active de apărare mai adânc în Rusia, de exemplu, mutându-le de pe front la Moscova și aerodromuri”, Kirill Shamiev, politolog rus, a declarat joi pentru CNBC.

„Acest lucru este deosebit de important pentru acest număr limitat de active, cum ar fi Pantsirs, care sunt sisteme bune și puternice [de rachete antiaeriene] pe linia frontului, dar acum trebuie să aducă unele dintre ele acasă. Deci, acest lucru reduce practic eficiența pe câmpul de luptă”, a menționat el.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.