Robotul android, EveR 6, a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud, marcând o premieră | Video

0
86

Un robot android, EveR 6, a urcat vineri seara pe podiumul dirijorului orchestrei naţionale din Coreea de Sud, la Seul, pentru a conduce un spectacol, marcând prima astfel de încercare în ţară, transmite Reuters.

Robotul cu două braţe, proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, şi-a făcut debutul la Teatrul Naţional al Coreei, dirijând muzicieni de frunte din orchestra naţională a ţării.

Robotul, cu o faţă umanoidă, s-a înclinat mai întâi în faţa publicului şi a început să-şi fluture braţele pentru a controla tempo-ul spectacolului live.

”Mişcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mişcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat”, a spus Choi Soo-yeoul, care a condus spectacolul de vineri alături de robot.”

Dar ”slăbiciunea critică” a lui Ever 6, a spus Choi, este că nu poate asculta.

Lee Young-ju, un membru al publicului care studiază muzica tradiţională coreeană, a spus că mişcările robotului, deşi impecabile în menţinerea ritmului, nu au ”respiraţie” – sau capacitatea de a menţine orchestra pregătită să se angajeze colectiv şi instantaneu – ceea ce a spus el este esenţial în actul artistic.

Song In-ho, 62 de ani, un alt membru al publicului, a mai spus că performanţa lui Ever 6 pare să fie la un nivel elementar.

”Bănuiesc că ar fi capabil să dirijeze singur dacă va fi echipat cu inteligenţă artificială pentru a înţelege şi analiza muzica”, a spus Song.

Robotul umanoid a dirijat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi.

”A fost un recital care a arătat că (roboţii şi oamenii) pot coexista şi se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt”, a spus Choi după concert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.