A cincea noapte de violenţe în Franţa. Domiciliul unui primar a fost atacat cu o maşină-berbec

0
104

Domiciliul primarului din Hay-les-Roses, un mic oraş de lângă Paris, a fost atacat cu o maşină-berbec în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timpul celei de-a cincea nopţi de violenţe din Franţa, scrie AFP.

În jurul orelor locale 01:30 (23:30 GMT sâmbătă), în timp ce primarul Vincent Jeaubrun (partidul Republicanii, dreapta) se afla la Hotel de Ville din Hay-les-Roses, răzvrătiţii „au lansat o maşină-berbec asupra domiciliului său, înainte de a declanşa focul”, informează un comunicat pe Twitter.

Soţia edilului şi unul dintre cei doi copii ai săi „au fost răniţi”, adaugă comunicatul, denunţând o „tentativă de asasinat de o laşitate incalificabilă”.

Edilul precizează că domiciliul i-a fost atacat în timp ce soţia şi cei doi copii ai săi dormeau. Tocmai în încercarea de a-şi proteja familia şi a scăpa de agresori, soţia sa şi unul dintre copii au fost răniţi.

Soţia sa „a fost rănită la genunchi şi în prezent este spitalizată, iar unul dintre copii a fost rănit uşor”, au precizat pentru AFP surse din anturajul primarului. „Ambii copii sunt foarte, foarte şocaţi”, au adăugat acestea.

Potrivit aceleiaşi surse, autorii au incendiat maşina-berbec, dar şi pe cea a familiei primarului, înainte de a fi puşi pe fugă de poliţie şi pompieri, „care au intervenit foarte repede”.

A fost declanşată o anchetă pentru tentativă de asasinat, a informat o sursă judiciară.

Într-un bilanţ provizoriu dat publicităţii duminică dimineaţa, Ministerul de Interne al Franţei informează că 719 de persoane au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cea de-a cincea noapte de violenţe în Franţa, declanşate de moartea unui adolescent, ucis de un poliţist.

La acest stadiu, 45 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, 577 de vehicule şi 74 de clădiri au fost incendiate, în timp ce 871 de incendii au fost înregistrate pe drumurile publice, adaugă ministerul.

Joi, procurorii au deschis o anchetă oficială pentru omor din culpă vizându-l pe poliţistul acuzat de împuşcarea fatală a adolescentului în Nanterre, o suburbie muncitorească din vestul Parisului. Ofiţerul este în arest.

Uciderea adolescentului – surprinsă pe video şi sugerând că poliţistul nu era în pericol imediat – a declanşat indignare în Franţa şi a reînnoit acuzaţiile de violenţă excesivă a poliţiei, mai ales în cartierele mai sărace.

Imaginile cu maşini în flăcări şi cu participanţi la revoltă care se înfruntă cu poliţia în suburbiile Franţei amintesc de aceleaşi conflicte din anii trecuţi.

Politicienii francezi sunt bântuiţi de spectrul revoltelor din 2005, când trei săptămâni de violenţe au zguduit naţiunea după moartea a doi tineri urmăriţi de poliţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.