România susţine cea mai amplă reformă vamală a Uniunii Europene din ultimii 55 de ani

0
100

România susţine principalele obiective ale reformei vamale, cea mai ambiţioasă şi mai cuprinzătoare de la înfiinţarea Uniunii Vamale în 1968, informează Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.

Discuţii pe tema reformei vamale au avut loc la finele săptămânii trecute, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), prima din mandatul Preşedinţiei spaniole. La reuniune a fost prezentă o delegaţie a Ministerului Finanţelor, condusă de ministrul Marcel Boloş.

„România susţine principalele obiective ale reformei, în principal înfiinţarea Autorităţii Vamale a UE şi a Centrului de date vamale a UE”, a spus Marcel Boloş.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi implementată etapizat în următorii 10 – 15 ani, se sprijină pe trei piloni: dezvoltarea unui nou tip de parteneriat cu mediul de afaceri, o nouă abordare a controalelor vamale şi modernizarea abordării comerţului electronic.

Autoritatea Vamală a UE va avea rolul de a pune în comun expertiza şi competenţele care sunt în prezent disipate în UE, dar şi de a conduce, coordona şi sprijini autorităţile vamale naţionale.

Viitorul centru de date vamale al UE va fi motorul Uniunii Vamale şi o condiţie prealabilă pentru consolidarea supravegherii şi simplificarea procedurilor, se precizează în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Printre temele cheie de pe agenda ECOFIN s-au numărat reformele structurale, politica fiscală, coordonarea economică, pieţele financiare şi alte teme relevante pentru dezvoltarea economica durabilă şi prosperitatea Uniunii Europene.

„Am susţinut în cadrul discuţiilor necesitatea unor reforme structurale care să promoveze o creştere economică durabilă şi echitabilă. Este
foarte importantă coordonarea economică între statele membre, pentru a consolida rezilienţa şi stabilitatea în faţa provocărilor de care ne lovim. Politica fiscală a fost, de asemenea, un subiect important al discuţiilor noastre. Am reiterat angajamentul României de a menţine o politică fiscală responsabilă, care să asigure echilibrul dintre nevoile financiare ale statului şi sprijinul acordat cetăţenilor şi sectorului privat. În acelaşi timp, am subliniat importanţa promovării unor politici fiscale juste şi echitabile pentru a stimula investiţiile şi dezvoltarea economică sustenabilă”
, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Pe agenda ECOFIN s-a aflat şi Comunicarea Comisiei privind pachetul ajustat de resurse proprii, care ar trebui să genereze venituri anuale de până la 36 de miliarde de euro în perioada 2028-2030.

Miniştrii de finanţe din UE au discutat despre sprijinul financiar acordat Ucrainei, în contextul revizuirii Cadrului financiar multianual 2021-2027. Conform propunerii Comisiei, Facilitatea pentru Ucraina va asigura o finanţare de aproximativ 50 de miliarde de euro, sumă care va fi acordată sub formă de granturi şi de credite. Finanţările se vor face în baza Planului pentru dezvoltarea economică a Ucrainei elaborat de Guvernul de la Kiev cu sprijinul Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.