Șeful ONU: Utilizarea rău intenționată a inteligenței artificiale ar putea provoca daune „de neimaginat”

0
111

Folosirea rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială ar putea provoca o cantitate „oribilă” de moarte și distrugere, a spus secretarul general al ONU, scrie The Guardian.

António Guterres a spus că utilizarea dăunătoare a AI în scopuri teroriste, criminale sau de stat ar putea provoca, de asemenea, „daune psihologice profunde”, și a spus că atacurile cibernetice activate de AI vizează deja operațiunile umanitare și de menținere a păcii ale ONU.

„Utilizarea rău intenționată a sistemelor AI în scopuri teroriste, criminale sau de stat ar putea provoca niveluri îngrozitoare de deces și distrugere, traume larg răspândite și daune psihologice profunde la o scară de neimaginat”, a spus Guterres.

Vorbind la prima sesiune a Consiliului de Securitate al ONU privind inteligența artificială, el a spus că apariția AI generativă – termenul pentru instrumente AI, cum ar fi ChatGPT , care produc text, imagini și voce convingătoare din indicații umane – ar putea fi un moment definitoriu pentru dezinformare și discursul instigator la ură și adăugă o „nouă dimensiune” manipulării comportamentului uman.

Guterres a cerut crearea unei noi entități ONU, conform grupului interguvernamental pentru schimbări climatice, pentru a aborda riscurile. „Obiectivul general al acestui organism ar fi acela de a sprijini țările să maximizeze beneficiile AI pentru totdeauna, să atenueze riscurile existente și potențiale și să stabilească și să administreze mecanisme de monitorizare convenite la nivel internațional”, a spus el.

Regatul Unit a prezidat sesiunea, iar secretarul său de externe, James Cleverly, a deschis procedurile cu un apel pentru guvernarea globală a AI. „Trebuie urgent să modelăm guvernanța globală a tehnologiilor transformatoare, deoarece AI nu cunoaște granițe”, a spus Cleverly. 

„Nici o țară nu va fi neatinsă de AI, așa că trebuie să implicăm și să angajăm cea mai largă coaliție de actori internaționali din toate sectoarele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.