16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Rusia organizează alegeri în regiunile ucrainene ocupate în efortul de a-și întări controlul. ”Nu știm cine sunt candidații ruși”

Autoritățile ruse organizează alegeri locale în acest weekend în părțile ocupate ale Ucrainei, în efortul de a-și întări controlul asupra teritoriilor pe care Moscova le-a anexat ilegal cu un an în urmă și încă nu le controlează pe deplin, scrie AP.

Votul pentru legislaturi instalate de Rusia în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie începe vineri și se încheie duminică. A fost deja denunțat de Kiev și Occident.

„Constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, pe care Rusia continuă să o ignore”, a declarat în această săptămână Consiliul Europei, cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent.

Parlamentul de la Kiev a afirmat că votul în zonele în care Rusia „desfășoară ostilități active” reprezintă o amenințare pentru viețile ucrainene. Parlamentarii au îndemnat alte țări să nu recunoască rezultatele votului

Pentru Rusia, este important să continue cu votul pentru a menține iluzia normalității, în ciuda faptului că Kremlinul nu deține controlul total asupra regiunilor anexate, a spus analistul politic Abbas Gallyamov.

„Autoritățile ruse se străduiesc din greu să pretindă că totul merge conform planului, totul este în regulă. Și dacă totul merge conform planului, atunci procesul politic ar trebui să meargă conform planului”, a spus Gallyamov, care a lucrat ca redactor de discursuri pentru președintele rus Vladimir Putin, când Putin era prim-ministru.

Cum funcționează votul

Alegătorii ar trebui să aleagă legislaturi regionale, care la rândul lor vor numi guvernatori regionali. În provinciile Donețk și Lugansk, mii de candidați concurează și pentru locuri în zeci de consilii locale.

Votul este programat în același weekend ca și alte alegeri locale din Rusia. În regiunile ocupate, votul anticipat a început săptămâna trecută, deoarece oficialii electorali au mers din ușă în uşă sau au înființat secții de votare improvizate în locuri publice pentru a atrage trecătorii.

Principalul candidat la alegeri este Rusia Unită, partidul loial lui Putin care domină politica rusă, deși alte partide, cum ar fi Partidul Comunist sau Partidul Naționalist Liberal Democrat, sunt și ele la vot.

Nimic iești din comun pentru regiunile Donețk și Lugansk

Pentru unii rezidenți ai regiunilor Donețk și Lugansk, dintre care mari părți au fost deținute de separatiști susținuți de ruși din 2014, nu este nimic neobișnuit acest vot.

„În ultimii nouă ani, ne străduim să ne apropiem mai mult de Rusia, iar politicienii ruși ne sunt bine cunoscuți”, a declarat Serghei, un locuitor de 47 de ani al orașului ocupat Luhansk, pentru The Associated Press.

„Vorbim rusă și ne simțim de multă vreme parte a Rusiei, iar aceste alegeri nu fac decât să confirme acest lucru”.

Unii alegători din Donețk au împărtășit sentimentul lui Serghei, exprimând dragostea pentru Rusia și spunând că vor să facă parte din ea.

Vot cu arma la cap

Imaginea pare mai sumbră în Herson și Zaporojie. Rezidenții locali și activiștii ucraineni declară că lucrătorii electorali fac vizite la domiciliu însoțiți de soldați înarmați, iar majoritatea alegătorilor știu puține despre candidați, dintre care mare majoritate ar fi sosit din Rusia – inclusiv regiuni îndepărtate din Siberia și Orientul Îndepărtat.

„În majoritatea cazurilor, nu îi cunoaștem pe acești candidați ruși și nici măcar nu încercăm să ne dăm seama”, a spus Konstantin, care locuiește în prezent în zona deținută de Rusia a regiunii Herson de pe malul de est al râului Nipru.

Folosindu-și doar prenumele din motive de siguranță, Konstantin a spus într-un interviu telefonic că de-a lungul autostrăzilor au apărut panouri publicitare cu reclame la partidele politice rusești, iar lucrătorii de campanie au fost transportați cu autobuz înainte de vot.

Dar „localnicii înțeleg că aceste alegeri nu influențează nimic” și „au loc în scopuri propagandistice rusești”, a spus Kostantin, comparând votul din acest an cu referendumurile organizate de Moscova anul trecut în cele patru regiuni parțial ocupate.

Acele referendumuri au fost concepute pentru a pune un strat de democrație pe anexare. Ucraina și Occidentul le-au denunțat ca fiind false și au condamnat anexarea ca fiind ilegală.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.