26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Rusia și Ucraina se vor înfruntă în fața Curții Internaționale de Justiție. Instanța ar putea ordona încetarea focului  

Lupta juridică a Ucrainei împotriva Rusiei pentru acuzațiile de genocid folosite de Moscova pentru a-și justifica invazia se reia luni la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, scrie Sky News.

Audierile de la Curtea Internațională de Justiție, cunoscută și sub numele de Curtea Cuvântului, vor avea în prim plan Ucraina care este susținută de alte 32 de națiuni într-o demonstrație majoră de sprijin.

Kievul a lansat cazul la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, argumentând că atacul s-a bazat pe acuzații false de acte de genocid la Lugansk și Donețk. 

El dorește ca instanța să ordone Rusiei să-și oprească invazia și să plătească despăgubiri.

Ucraina a adus cazul în fața instanței de la Haga pe baza Convenției de genocid din 1948, pe care atât Moscova, cât și Kievul au ratificat-o.

Într-o hotărâre provizorie din martie 2022, instanța a ordonat Rusiei să înceteze ostilitățile – o hotărâre juridică obligatorie pe care Moscova a încălcat-o.

În audierile din această săptămână se așteaptă ca avocații Rusiei să susțină că instanța nu are competența de a judeca cazul, în timp ce Ucraina va cere judecătorilor să continue. 

Un total de 32 de aliați ai Ucrainei, inclusiv Canada, Australia și fiecare țară membră a Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, vor face, de asemenea, declarații în sprijinul argumentelor sale juridice. 

SUA au cerut să participe din partea Ucrainei, dar judecătorii instanței au respins cererea din punct de vedere tehnic. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.