Vot favorabil pentru legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul. Excepții: aleşii, profesorii, medicii, BNR, ANRE, ASF, ANCOM

0
89

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, cu 215 voturi „pentru”, 3 „împorivă” şi 49 abţineri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul.

Excepţiile sunt aleşii, profesorii, cei angajați cu ora sa aibă grija de bătrani, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucreaza în autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).

Legea merge la promulgare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, către liderul USR Cătălin Drulă, despre excepţiile la legea interzicerii cumulului pensie-salariu, că dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef, greşim fundamental. El i-a luat apărarea şi lui Nicolae Ciucă. ”Totuşi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost şeful Armatei României. Dacă vrem să călcăm absolut cu totul în picioare, să nu ne aşteptăm să fim respectaţi”, a spus el.

Ce spun reprezentanții partidelor

”Această lege este o lege de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Domnul Ciucă poate sta liniştit, nu trebuie să aleagă între pensia specială de 13.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi”, a spus Cătălin Drulă, liderul USR.

Deputatul PNL Tudor Polak a afirmat în cadrul dezbaterilor că PNL a iniţiat acest proiect încă de acum 2 ani şi are câteva excepţii, care sunt cauzate datorită unor probleme punctuale, unele constituţionale.

”Acest proiect a ajuns azi la vot. Mă bucur că măcar azi, 28 iunie 2023, în a 13 zi de mandat a unui nou premier, după nenumărate întârzieri pe anumite reforme care au survenit din partea Ministerului Muncii, vom ajunge să dezbatem acest proiect deosebit de important”, a spus liberalul în plen.

Deputatul Adrian Solomon, de la PSD, a arătat că proiectul vine cu excepţii pentru uneie categorii importante precum asistenţii maternali. Despre prezenţa excepţiei privind cumulul pensie-salariu în cazul BNR, Solomon a spus: ”Acolo nu e vina noastră că am trimis noi, Parlamentul, oameni care sunt la pensie. Mandatul este în curs. Amendamentul vorbeşte de neaplicarea până la finalizarea acestui mandat. Restul ANRE, ANCOM nu intră sub incidenţa amendamentului, pentru că nu au pensionari în funcţie de conducere”.

George Simion, liderul AUR, a arătat că prin acest proiect facem treabă cu jumătate de măsură.

”Lasă, că noi suntem parlamentari, lasă, că noi suntem secretari de stat, primari, că noi lucrăm la BNR, la ANCOM, la Academia Română, la ANRE şi noi suntem speciali. Deci ce am făcut ieri cu tăierea pensiilor speciale nu terminăm azi”, a spus preşedintele AUR.

Proiectul prevede că persoanele care lucrează în instituţii publice de stat, companii, regii autonome pot continua serviciul după ce implinesc vârsta de pensionare. Menţinerea în activitate se face cu acordul anual al angajatorului. Vor putea cumula pensia cu salariul, pe perioadă nedeterminată şi persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu.

Alte categorii de beneficiari sunt aleşii, profesorii, cei angajaţi cu ora să aibă grija de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii şi asistenţii, preoţii si artiştii, memebrii Academiei Române, cei care lucrează în autorităţi autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.