19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Salariul minim brut va ajunge la 3.700 de lei. Guvernul va menține și facilitatea fiscală de 200 de lei

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat joi, după ședința Consiliului Național Tripartit, că salariul minim brut va crește la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar facilitatea fiscală de 200 de lei scutiți de taxe pentru angajatori va fi menținută până la sfârșitul anului.

”De la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe. Suntem în direcţia corectă către implementarea salariului minim european”, a anunţat premierul, într-o postare pe Facebook. 

Premierul Marcel Ciolacu precizează că aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate şi patronate, în Consiliul Tripartit.

Ce este salariul minim european și câte state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Potrivit Euronews.com, noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.