Șeful spionajului britanic: China este complice la invazia Rusiei asupra Ucrainei

0
70

Șeful MI6 a acuzat guvernul Chinei și pe liderul său, Xi Jinping, că sunt „absolut complici” la invadarea Ucrainei de către Rusia într-un discurs public rar la Praga, scrie The Guardian.

Richard Moore, care este șeful Serviciului secret de informații britanic din 2020, a mai oferit și comentarii despre revolta din iunie a grupului de mercenari Wagner condusă de Evgheni Prigojin.

Cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Xi și Vladimir Putin au semnat un parteneriat „fără limite” între țările lor. 

După începutul războiului, guvernul Chinei a încercat să se prezinte ca un pacificator neutru și au existat semne de nemulțumire a lui Xi față de evenimente din Ucraina, dar, în practică, Beijingul a refuzat să cenzureze public sau să descurajeze Rusia, iar înalți oficiali și-au exprimat adesea sprijinul direct.

„Când Putin a invadat Ucraina, chinezii i-au sprijinit foarte clar pe ruși”, a spus Moore la evenimentul găzduit de Politico miercuri. 

„Ei i-au susținut pe deplin pe ruși din punct de vedere diplomatic, s-au abținut la voturile cheie în cadrul Națiunilor Unite, au fost de accord cu toate trofeele rusești, în special în locuri precum Africa și America Latină – dând vina pe NATO”.

Moore a spus că MI6 a dedicat acum mai multe resurse Chinei decât orice altă misiune, ceea ce „reflectă importanța Chinei în lume și nevoia crucială de a înțelege atât intenția, cât și capacitatea guvernului chinez”.

Este posibil ca afirmațiile sale să provoace un răspuns dur din partea Beijingului.

Recent, Bill Burns, directorul CIA a avertizat despre „acțiunile” Beijingului care însoțesc ascensiunea sa puternică: „Agresiunea Rusiei reprezintă un test formidabil. Dar China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru”.

Moore a spus că echilibrul de putere dintre Rusia și China s-a schimbat în favoarea acesteia din urmă, iar acest lucru a afectat prestigiul lui Putin în Rusia. 

Puterea lui Putin a fost, de asemenea, afectată de revolta grupului Wagner din iunie, a sugerat Moore.

„Nu aveți un grup de mercenari care să avanseze pe autostradă spre Moscova și să ajungă la 125 km de Moscova decât dacă nu ați prezis exact că se va întâmpla”, a spus el.

„Prigojin a fost creatura lui, creată în totalitate de Putin, și totuși s-a întors împotriva lui”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.