26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei anunță că a debarcat în Crimeea în cadrul unei „operaţiuni speciale”

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că a efectuat cu succes în timpul nopţii o „operaţiune specială” de debarcare în peninsula Crimeea, de neatins până anul trecut de atacuri provenite din Ucraina, notează EFE.

„În cadrul unei operaţiuni speciale, personalul nostru a debarcat pe teritoriul peninsulei”, a declarat reprezentantul GUR, Andri Iusov, la radiodifuziunea publică ucraineană.

Oficialul ucrainean a explicat că operaţiunea, lansată în cooperare cu forţele navale, a fost finalizată fără victime de partea ucraineană, dar a provocat pierderi în rândurile inamice.

”Unităţi speciale la bordul unor ambarcaţiuni au debarcat pe ţărm în zona localităţilor Olenivka şi Maiak”, a anunţat Directoratul Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării ucrainean pe canalul său de Telegram, referindu-se la aceste două aşezări din Capul Tarhankut, în vestul extrem al Crimeii.

”Toate obiectivele au fost îndeplinite”

Instituţia a adăugat că „toate obiectivele au fost îndeplinite”, fără a preciza despre ce obiective este vorba, transmite Reuters, care menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

GUR a mai transmis că, în timpul operaţiunii, au fost ucişi mai mulţi militari ruşi şi a fost arborat drapelul ucrainean.

„Inamicul a suferit pierderi din rândul oamenilor săi, iar echipamente au fost distruse. Şi drapelul naţional a fluturat din nou în Crimeea ucraineană”, potrivit GUR.

Operaţiunea s-a desfăşurat în primele ore ale zilei de 24 august, a explicat GUR, care a subliniat că în timpul operaţiunii au avut loc lupte între luptătorii săi şi cei ai forţelor de ocupaţie ruse.

GUR a raportat încă de miercuri distrugerea într-o explozie în zona Olenivka a unui sistem rusesc de rachete antiaeriene S-400.

„Forţele armate ucrainene vor continua să-i ajute pe ocupanţi în distrugerea muniţiei, a echipamentelor şi a resurselor umane”, a concluzionat GUR cu ironie în declaraţia sa, aluzie la singura referire la incident făcută de autorităţile ruse care controlează Crimeea.

Potrivit GUR, autorităţile de ocupaţie ale peninsulei au explicat ceea ce s-a întâmplat spunând că a fost vorba despre „o distrugere programată de muniţie”.

GUR a făcut anunţul chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, când ţara aniversează 32 de ani de la declararea independenţei de fosta URSS.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.