Soare, mare și evitarea sancțiunilor: Unde își petrec rușii vacanța de vară

0
91
Nissi Beach, plajă populară din Cipru

Chiar dacă în Ucraina vecină este război, sute de mii de ruși caută destinații populare de vacanță pentru o vacanță de vară – sau chiar un refugiu sigur pentru a aștepta sfârșitul conflictului, scrie Politico.

În timp ce rubla este mai slabă ca niciodată și problemele economice tot mai mari, familiile  obișnuite își vor petrece lunile mai calde în casele lor sau vor merge în interiorul Rusiei, cei cu destui bani ca să călătorească pleacă spre locuri însorite din Europa și Asia.

Asta înseamnă că țările încă dispuse să le ia banii turiștilor ruși accesează o piață profitabilă. Dar asta poate avea un cost, iar politica de a accepta zeci de mii de turiști dintr-un stat paria creează deja probleme în paradis pentru unele destinații populare.

Iată șase dintre cele mai importante locuri în care rușii își petrec vacanțele.

Turcia

De la începutul războiului din Ucraina, statul membru NATO a oferit sprijin Kievului, refuzând în același timp să impună sancțiuni Moscovei.

În consecință, Ankara a beneficiat de un flux de numerar străin foarte necesar, în timp ce rușii caută să-și mute bunurile în străinătate. Este, de asemenea, una dintre singurele destinații europene care nu are zboruri blocate din Rusia: în timp ce spațiile aeriene din UE sunt închise, operatorii turci oferă zboruri din Moscova către destinații însorite precum Antalya și Bodrum pentru doar 130 EUR.

În prima jumătate a anului, veniturile din turism ale Turciei au crescut cu mai mult de 15%, ajungând la 21,7 miliarde de dolari, arată statisticile publicate în această săptămână, fiind așteptați să viziteze țara în acest an până la 7 milioane de ruși .

Unii au decis chiar să rămână – până la 145.000 de ruși au în prezent permis de ședere. Dar, deși au scăpat de instabilitatea politică și de riscul recrutării, ei își împărtășesc noua lor țară de origine cu zeci de mii de ucraineni care au fugit de războiul Rusiei.

Georgia

Țara Caucazului de Sud deține un statut aproape mitic în mintea rușilor – iar reputația sa de a avea unele dintre cele mai bune destinații, mâncăruri și ospitalitate din fosta Uniune Sovietică a făcut-o o destinație de preferat pentru turiştii din clasa de mijloc, care se îngrămădesc la plajele sale de la Marea Neagră.

Numai în 2022, peste 1,1 milioane de ruși au vizitat Georgia, în creștere față de doar 200.000 în anul precedent. Acest număr este în creștere după ce Moscova a relaxat în mai regulile care interziceau zborurile directe.

Sub partidul de guvernământ Visul Georgian, Tbilisi a căutat relații mai strânse cu Kremlinul de la începutul războiului și a urmărit să profite de pofta de călătorie a Rusiei.

Tailanda

Nu este vorba doar despre stațiunile de lux strălucitoare și plajele de petrecere. Pentru ruși, atractia de a călători în Thailanda are mult de-a face cu luna de călătorie fără viză care li se acordă.

Numărul rușilor care vizitează Thailanda a crescut cu peste 1.000% în ultimul an, potrivit unui raport Bloomberg. Statisticile oficiale arată că 791.574 de ruși au călătorit în țară doar în prima jumătate a acestui an.

Orașul de petrecere Phuket a cunoscut un aflux deosebit, aproape jumătate din vilele vândute acolo din ianuarie au fost cumpărate de ruși – fie case de vacanță, fie ca locuri de petrecere unde pot aștepta încheierea războiului.

Emiratele Arabe Unite

Dubaiul nu este pe gustul tuturor. Dar terenul de joacă al miliardarilor și plajele sale curate au devenit o destinație căutată pentru mulți ruși bogați care caută o primire prietenoasă și un loc pentru a cheltui sume uriașe în mall-uri opulente.

Numărul rușilor care se îndreaptă spre țara din Golf a crescut cu 63% anul trecut, făcându-i a doua cea mai mare piață de turism

Afluxul vine pe măsură ce legăturile dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, în plină expansiune, firmele rusești relocandu-se în națiunea din Golf, iar Kremlinul vânzând cantități mari de petrol la preț redus către țară.

Cipru

Insula Cipru a fost cunoscută de multă vreme drept Moscova pe Mediterană — un omagiu adus celei mai mari piețe turistice din țară.

Acele vacanțe la plajă sunt acum în mare măsură la îndemâna rușilor obișnuiți, după ce Cipru a urmat alte state membre UE în interzicerea zborurilor comerciale din Rusia și anul trecut a impus o taxă de 80 de euro pentru vize. Decizia, spun oficialii, a costat țara venituri în valoare de 600 de milioane de euro.

Dar, pentru cei care își pot permite costurile, zborurile din Rusia cu o scurtă escală în Istanbul sau Erevan costă în jur de 250 de euro. Cipru a fost, de asemenea, unul dintre cei mai prolifici emitenți de așa-numitele „pașapoarte de aur”, care oferă cetățenia UE în schimbul unei investiții de 2,5 milioane euro.

Deși nu există statistici cu privire la câți ruși au profitat de schemă, țara a fost sub presiune să anuleze documentele de călătorie pentru oligarhii sancționați. Au fost deja retrase 222 de pașapoarte , inclusiv cele aparținând mai multor miliardari ruși .

Ucraina

Pentru rușii cu locuri de muncă obișnuite și numerar limitat de cheltuit în străinătate, casele la țară și parcurile de vacanță sunt încă cea mai populară opțiune.

Până de curând, mulți dintre ei se îndreptau spre peninsula Crimeea ocupată de Ucraina. Un loc emblematic pentru vacanțe încă de pe vremea Uniunii Sovietice, mulți ruși și-au cumpărat case sau au plătit pachete de vacanță pe coasta Mării Negre din regiune de când a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Acum, o serie de explozii la instalațiile militare și insistența Kievului că Crimeea va reveni sub controlul ei când va câștiga războiul i-au îngrijorat pe mulți ruși.

Cu traficul aerian în apropierea graniței deviat, una dintre singurele rute rămase în peninsulă este peste podul deschis de președintele Vladimir Putin în 2018. Acel pod a fost lovit în mod repetat de forțele ucrainene care caută să pertu           rbe convoaiele militare rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.