De ce roboții umanoizi sunt de obicei femei? Motivul este mai simplu decât te-ai fi așteptat

0
105

În prezent există o idee populară conform căreia inteligența artificială (AI) este gata să ne ”prindă din urmă”.

Această problemă a fost abordată de, Națiunile Unite, la conferința sa AI for Good de la Geneva, scrie BBC.

Evenimentul din iulie avea scopul de a promova AI pentru a ajuta la rezolvarea problemelor globale și a fost descris ca fiind cea mai mare adunare de roboți umanoizi.

Prezenți au fost Ai-Da (primul artist robot umanoid ultra-realist din lume) și Grace (cel mai important robot de asistentă medicală din lume), precum și Sophia, Nadine și Mika. A existat chiar și un robot star rock, Desdemona.

Toți acești androizi au un lucru în comun – toți sunt femei prin design. Deci, de ce creatorii aleg, de obicei, să ofere roboților lor caracteristici feminine?

Se susține adesea că alegerea de a face ca sistemele de voce AI să fie feminine este înrădăcinată în prejudecățile de gen. Dar uneori există un motiv mai inocent pentru genul pe care un designer îl oferă robotului lor: l-au modelat după ei înșiși.

Este cazul Nadinei, a cărei creatoare Nadia Magnenat Thalmann o descrie drept un „selfie robot”. Între timp, Geminoid, singurul robot de la conferință care a fost în mod explicit bărbat, este imaginea identică a creatorului său, roboticianul japonez Hiroshi Ishiguro .

Unul dintre vorbitorii principali de la conferință a fost Ai-Da, o mașină AI care poate desena, picta și sculpta și este, de asemenea, un artist de performanță.

Lisa Zevi, șefa de operațiuni pentru proiectul Ai-Da, a spus pentru BBC că, în acest caz particular, a existat un motiv întemeiat pentru a-i oferi Ai-Da un aspect feminin.

„Vocile feminine sunt de obicei foarte subreprezentate atât în ​​spațiul artistic, cât și în cel al tehnologiei”, spune ea. „Vrem să dăm o voce acelor grupuri subreprezentate în mod eficient”.

Mai exact, personajul lui Ai-Da este inspirat de matematicianul victorian Ada Lovelace – considerată de mulți a fi primul programator de computere – la fel și aspectul ei.

În afară de acești roboți modelați pe individ, un motiv special este adesea sugerat pentru alegerea unui robot feminin: avem o preferință înnăscută pentru vocile femeilor.

Karl MacDorman, expert în robotică și interacțiune om-calculator de la Universitatea Indiana din SUA, consideră că acest argument poate avea o bază. El a efectuat cercetări care au descoperit că femeile preferă vocile femeilor, iar bărbații nu prea au o preferință.

Testând reacțiile la voci, cercetarea a descoperit o discrepanță între ceea ce oamenii raportează la chestionare și ceea ce simt cu adevărat – femeilor le place o voce feminină mult mai mult decât recunosc, iar bărbații spun că preferă cu mult o voce feminină în chestionare (chiar dacă ei nu au cu adevărat o preferință).

„Astfel, o voce feminină poate funcționa mai bine pentru ambele grupuri. Femeile, în medie, sunt mai fericite interacționând cu vocile feminine, iar bărbații, chiar dacă sunt indiferenți, pot prefera tot vocea feminină”, conchide MacDorman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.