19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

„Sper că Ucraina va pierde”. 16 europarlamentari au făcut propagandă rusă pe un canal care sugerează că este – Vocea Europei

O analiză făcută asupra 50 de videoclipuri de pe canalul YouTube al ”Vocei Europei” a dezvăluit că 16 europarlamentari extremiști au dezinformat și au făcut propagandă rusă.

„Dacă este un război al civilizației, ei bine, sper că civilizația din Ucraina va pierde”, a spus Marcel de Graaff, un parlamentar olandez de extremă dreapta, dintr-un studio TV chiar în Parlamentul European în octombrie anul trecut. 

Un alt politician de extrema dreapta a intervenit.

„Ucraina trebuie să devină o zonă tampon demilitarizată”, a argumentat Maximilian Krah, un politician de extremă dreaptă din Germania, adresându-se celorlalți patru participanți din studio.

Dezbaterea a fost organizată de Vocea Europei, un mijloc despre care autoritățile cehe și belgiene au declarat în martie că a fost un front pentru propaganda și dezinformarea Rusiei.  

Autoritățile cehe au sancționat doi dintre directorii Voice of Europe, dintre care unul este prietenul de multă vreme al liderului rus Vladimir Putin, Viktor Medvedchuk, un oligarh ucrainean.

O analiză POLITICO a tuturor celor 50 de videoclipuri de pe canalul YouTube al Voicei Europei a dezvăluit că 16 deputați ai Parlamentului European au participat la propagandă – toți de la dreapta la extremă-dreapta.

Eurodeputații și politicienii din guvernele Europei Centrale și de Est au oferit interviuri video unui canal cu doar 351 de abonați pe YouTube și doar 60.000 de vizualizări din vara trecută.

Cu toate acestea, acoperirea sa pe platformele de social media X și Facebook a fost mult mai mare, iar contul său de pe X funcționează în continuare.

Într-o postare lungă pe X, contul său a învinuit „mass-media globalistă” pentru că au făcut „speculații sălbatice și acuzații absurde” cu privire la legăturile lor cu Rusia, despre care a insistat că sunt lipsite de temei.

Cei 13 europarlamentari pe care POLITICO a reușit să-i contacteze au negat că au primit sau li s-au oferit bani.

Din august anul trecut, Vocea Europei a organizat patru dezbateri și interviuri unu-la-unu cu următorii europarlamentari: germanii Krah și Joachim Kuhs, francezii Patricia Chagnon, Thierry Mariani și Hervé Juvin, olandezii Marcel de Graaff, italiani Matteo Gazzini și Francesca Donato, slovacii Miroslav Radačovský și Milan Uhrík, estonianii Jaak Madison, spaniolii Hermann Tertsch și Jorge Buxadé, croatul Ladislav Ilčić, danezul Anders Vistisen și belgianul Tom Vandendriessche, potrivit recenziei videoclipurilor.

Agenda rusă prezentată punctual

În timp ce s-au alăturat site-ului online, mai mulți parlamentari au respins perspectiva aderării Ucrainei la UE, au dat vina pe Ucraina pentru începutul războiului, au vorbit despre nivelul corupției din Ucraina și despre dificultățile cu care se confruntă Ucraina în prima linie și au făcut presiuni pentru discuții de pace urgente, au argumentat împotriva trimiterii mai multor arme în Ucraina, în timp ce au cerut Ucrainei să facă concesii și au avertizat că conflictul ar putea escalada periculos.

Toate aceste puncte de discuție contravin punctelor de discuție standard ale UE și linia dură pro-Ucraina pe care o adoptă Uniunea Europeană.

Majoritatea eurodeputaților au spus că nu își amintesc cine i-a invitat la dezbateri, cum au fost contactați sau cine i-a intervievat față în față în birourile lor parlamentare. 

Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea în ultimele luni cu privire la amploarea influenței ruse în cadrul instituțiilor UE cu doar câteva luni înainte de alegerile europene din iunie.

„Riscul pentru viitoarele alegeri europene este ca actori răi, cum ar fi actorii străini și Rusia, să încerce să se integreze în spațiile online ale oamenilor atunci când garda lor este în jos”, a declarat Jiore Craig, cercetător principal în domeniul integrității digitale la Institutul pentru Dialog Strategic.

De la dezvăluiri, YouTube a eliminat de pe site-ul său zeci de videoclipuri filmate în Parlament pentru încălcarea politicii sale privind conținutul înșelător.

O „mașină de dezinformare pro-Kremlin”

Creată în Țările de Jos în 2016 și deja acuzată că servește interesele Rusiei în 2018, Vocea Europei a intrat în pauză înainte de a se relansa pentru a publica știri cu titluri rusești în mai 2023, ulterior rebranding și publicând pe X în iunie.

O narațiune frecventă a deputaților europeni a fost că discuțiile de pace trebuie purtate urgent pentru a opri vărsarea de sânge atât a ucrainenilor, cât și a rușilor. 

„Acesta este un copy paste al mașinii de dezinformare pro-Kremlin”, a spus Jakub Kalenský de la Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride.

„Nu este pace dacă avem soldați ruși în Ucraina”, a adăugat Kalenský. 

Europarlamentarul de Graaff – care a respins acuzațiile că a fost plătit de Vocea Europei – a spus în dezbaterea din octombrie: „Cea mai bună modalitate de a obține pacea este ca ucrainenii să se predea”.

Mariani, de la Mitingul Național al Franței, a dat vina pe UE pentru declanșarea evenimentelor care au dus la invadarea Rusiei în Ucraina, prin semnarea unui acord comercial cu Ucraina în urmă cu un deceniu.

„Unele țări vor doar să distrugă Rusia, ceea ce este mai întâi imposibil și nu este în interesul țărilor noastre”, a spus Mariani. 

Extremiștii spunând lucruri extreme

Parlamentarul francez Juvin a susținut într-o altă discuție că, cu cât Occidentul oferă Ucrainei mai multe arme, „cu atât Putin trebuie să împingă mai mult în Occident”, iar Krah a sugerat că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriile sale estice și că orice noțiune de aderare a Kievului la UE este „doar propagandă”. 

Europarlamentarul de extrema dreapta spaniol Tertsch a spus că Putin trebuie să sufere unele „reversuri” în orice viitoare discuții de pace și a adăugat că este „foarte ușor” de înțeles de ce țările din Europa Centrală și de Est nu au încredere în liderul rus.

Când a fost contactat de POLITICO, Tertsch a spus: „Sunt probabil cel mai notoriu anti-Putinist din politica spaniolă”.

În mod similar, europarlamentarul croat Ilčić a spus în timpul unei dezbateri în panel că nu împărtășește valorile lui Putin și, ulterior, s-a descris ca fiind „destul de anti-rus”.

Europarlamentarul estonian Jaak Madison a declarat pentru POLITICO că i-a spus intervievatorului canalului: „’Rusia este inamicul nostru și trebuie să dăm arme Ucrainei’. Nu au încercat să mă convingă că mă înșel”, a spus el. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.