26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

SUA către China: Vor exista „consecințe semnificative” dacă companiile voastre „susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei”

Vor exista „consecințe semnificative” pentru China dacă companiile sale „susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a avertizat sâmbătă secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Declarația lui Yellen în urma discuțiilor de la Guangzhou a venit după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, joi, la sediul NATO de la Bruxelles, că „China continuă să furnizeze materiale pentru a sprijini baza industrială de apărare a Rusiei”.

În timpul întâlnirilor sale cu autoritățile locale și într-un dialog bilateral cu vicepremierul chinez He Lifeng, Yellen „a subliniat că companiile, inclusiv cele din RPC [Republica Populară Chineză], nu trebuie să ofere sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv sprijin pentru Baza industrială de apărare a Rusiei și a anunțat consecințele semnificative dacă vor face acest lucru”, potrivit unui comunicat raportat de AFP.

„Am fost clar cu China că vedem că Rusia câștigă sprijin din bunurile pe care China și firmele chineze le furnizează Rusiei”, a spus Yellen jurnaliştilor din Guangzhou.

„Niciunul dintre noi nu vrea ca aceasta să fie o problemă cu relația noastră bilaterală. Așa că lucrăm împreună”, a adăugat ea.

Comerțul dintre Beijing și Moscova s-a dublat

De când Rusia a început invazia Ucrainei, legăturile Beijingului cu Moscova au devenit și mai puternice decât înainte de conflict, comerțul dintre cele două țări s- a dublat de la 108 miliarde de dolari în 2020 la 240 de miliarde de dolari în 2023, făcând Rusia al 10-lea cel mai mare partener comercial al Chinei anul trecut.

China încearcă, de asemenea, să-și extindă cota de piață a mărfurilor expediate în Europa și SUA, așa că Beijingul are interes să mențină relații bune și cu Occidentul.

Dar SUA este din ce în ce mai îngrijorată de vehiculele electrice ieftine, bateriile și alte tehnologii care inundă piața americană, în ciuda subvențiilor acordate de Washington pentru propria sa industrie, care suferă de pe urma concurenței chineze.

Discuțiile lui Yellen din China de vineri și sâmbătă au avut loc pentru a „facilita o discuție despre dezechilibrele macroeconomice, inclusiv legătura lor cu supracapacitatea”, a spus Yellen într-un comunicat.

„Intenționez să folosesc această oportunitate pentru a susține condiții echitabile pentru lucrătorii și firmele americane”, a adăugat ea.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.