25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Surse Politico: Moscova a făcut presiuni pe Nicaragua să depună un dosar de genocid împotriva Germaniei

Cazul Nicaragua împotriva Germaniei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în care țara din America Centrală acuză Berlinul că a facilitat un „genocid” în Gaza, a venit probabil la ordinul Rusiei, au declarat oficiali și diplomați occidentali ai serviciilor secrete pentru POLITICO.   

O evaluare detaliată a informațiilor occidentale prezentată sursei citate a stabilit că Rusia, care are relații strânse cu liderii autoritari din Nicaragua, probabil și-a împins aliații din Managua să folosească așa-numita Convenție de genocid din 1948 pentru a urmări Germania la ICJ.

Nicaraguanii „nu au niciun motiv să se injecteze într-un conflict asupra Orientului Mijlociu”, a spus unul dintre ofițerii de informații occidentali.

Nicaragua a fost mult timp o campionă al cauzei palestiniene, dar mișcarea sa împotriva Germaniei, cu care s-a bucurat în mod tradițional de legături amiabile, a șocat mulți observatori din Berlin și nu numai.

Cu doar o săptămână înainte ca Nicaragua să introducă dosarul împotriva Germaniei la 1 martie, Ministerul de Externe german a descris relația dintre cele două țări drept o „prietenie strânsă”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi avut motive întemeiate apeleze la Nicaragua pentru a ajuta la destabilizare.

Cele două țări au o legătură profundă. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a sprijinit rebelii sandinişti de stânga, care au răsturnat guvernul nicaraguan în 1979.

Nicaragua imită Rusia

În ultimii ani, dictatorul nicaraguan Daniel Ortega şi-a modelat tot mai mult regimul autoritar după cel al Rusiei, inspirându-se în special din legea lui Putin privind „agenţii străini”. 

În cazul său împotriva Germaniei la CIJ, Nicaragua susține că, prin exportul de arme în Israel, Berlinul a devenit un accesoriu al uciderii civililor din Gaza.

Luna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că aproximativ 13.000 de militanți palestinieni au fost uciși și a estimat că rata mortalității civile este de 1-1,5 pentru fiecare combatant de când Israelul și-a lansat războiul împotriva Hamas în Gaza, ca răspuns la masacrele din 7 octombrie.

Autoritățile locale de sănătate care operează sub guvernul Hamas spun că peste 34.000 de palestinieni au fost uciși.

În ianuarie, Africa de Sud a acuzat Israelul că a comis genocid într-un caz separat la CIJ.

Curtea, într-o hotărâre preliminară , nu a acceptat cererea, deși a avertizat Israelul să se asigure că forțele sale nu comit acte de genocid în timpul campaniei din Gaza.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.