16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Telescopul spațial James Webb a dezvăluit noi imagini uimitoare cu Nebuloasa Inel în detalii fără precedent

Telescopul spațial James Webb a dezvăluit noi portrete colorate ale emblematicei Nebuloasei Inel, scrie CNN.

Noile imagini surprind detaliile complexe ale nebuloasei planetare, un nor enorm de gaz cosmic și praf care găzduiește rămășițele unei stele pe moarte.

Cele două imagini au fost realizate cu lungimi de undă diferite ale luminii infraroșii, care este invizibilă pentru ochiul uman, folosind instrumente de la observatorul spațial. 

Un favorit de multă vreme al astronomilor, Nebuloasa Inel a fost studiată de ani de zile datorită observabilității sale și a informațiilor pe care le poate oferi asupra duratei de viață a stelelor. 

Este situată în constelația Lyra, la mai mult de 2.000 de ani lumină de Pământ, dar în serile senine din timpul verii, cei care privesc cerul folosind binoclul o pot vedea.

Sursa: NASA

Ce sunt nebuloasele planetare

Nebuloasele planetare, care nu au nimic de-a face cu planetele în ciuda numelui, au de obicei o structură rotunjită și au fost numite astfel pentru că inițial semănau cu discurile din care se formează planetele când astronomul francez Charles Messier a descoperit una pentru prima dată în 1764.

Messier și astronomul Darquier de Pellepoix au descoperit Nebuloasa Inel în 1779.

Unele nebuloase sunt pepiniere stelare unde se nasc stelele. Nebuloasa Inel a fost creată ca o stea pe moarte, numită pitică albă, a început să-și arunce straturile exterioare în spațiu, creând inele strălucitoare și extinzând nori de gaz.

„Ca un ultim rămas bun, miezul fierbinte ionizează, sau încălzește acest gaz expulzat, iar nebuloasa răspunde cu o emisie colorată de lumină”, a scris Roger Wesson, astronom la Universitatea Cardiff, într-o postare pe blogul NASA despre cele mai recente observații ale lui Webb a Nebuloasei Inel. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.