35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Tensiunile cresc. Belarus a început exercițiile militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania

Belarus a început luni exerciții militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania, o mișcare care escaladează tensiunile deja accentuate cu cei doi membri NATO din cauza mercenarilor Wagner, scrie AP.

Atât Polonia, cât și Lituania au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au sosit în Belarus, aliat rus, în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie și le-a permis lor și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.

Liderii celor două națiuni NATO au declarat că sunt pregătiți pentru provocări din partea Moscovei și Minskului într-o zonă sensibilă în care ambele țări se învecinează cu Belarus, precum și cu exclava rusă Kaliningrad. 

De asemenea, la începutul lunii august, două elicoptere belaruse au zburat pentru scurt timp la joasă altitudine în spațiul aerian polonez. Autoritățile din Belarus au negat că elicopterele lor au intrat în Polonia.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat că exercițiile care au început luni se bazează pe experiențe din „operațiunea militară specială” – termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina. Acesta a spus că include „folosirea dronelor, precum și interacțiunea strânsă a unităților de tancuri și puști motorizate cu unități ale altor ramuri ale forțelor armate”.

Antrenamentele au loc în regiunea Grodno din Belarus, lângă așa-numitul Suwalki Gap – o porțiune de pământ slab populată care se întinde pe 96 de kilometric de-a lungul graniței polono-lituaniene. Leagă cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia cu restul statelor NATO și separă Belarus de Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

Armata Belarus a declarat că folosește în mod activ mercenarii ruși pentru a-și antrena trupele, iar exercițiile au început pe măsură ce mai mulți luptători Wagner au sosit în țară. Potrivit Belaruski Hajun, un grup de activiști care urmărește mișcările trupelor în Belarus, mercenarii ajung zilnic în grupuri mici.

Gray Zone, un blog legat de Wagner pe aplicația de mesagerie Telegram, a raportat luni că aproximativ 7.000 de luptători Wagner se află într-o tabără aproape de Asipovichy, un oraș la 230 de kilometri nord de granița cu Ucraina. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.