35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Tineret vs Europa: Procesul „fără precedent” asupra schimbărilor climatice începe la CEDO

Șase tineri din zonele din Portugalia devastate de incendii și valuri de căldură au chemat miercuri în instanță 32 de guverne europene, scrie Reuters.

Tinerii au argumentat că eșecul statelor de a acționa suficient de repede împotriva schimbărilor climatice este o încălcare a drepturilor lor umane.

Dosarul – intentat în septembrie 2020 împotriva celor 27 de state membre ale UE, precum și împotriva Marii Britanii, Elveției, Norvegiei, Rusiei și Turciei – este cel mai mare caz de climă care a fost audiat vreodată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Şedinţa de judecată a început în jurul orei 9.15, ora locală şi este programată să se încheie la 16.15. Se aşteaptă o decizie în acest caz în prima jumătate a anului 2024.

Cu sprijinul Global Legal Action Network (GLAN), cu sediul în Marea Britanie, solicitanții portughezi, cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani, caută o decizie obligatorie din punct de vedere juridic care să oblige statele să acționeze.

Dacă plângerea este admisă, aceasta ar putea duce la ordonanțe din partea instanțelor naționale ca guvernele să reducă emisiile de dioxid de carbon care cauzează schimbările climatice mai repede decât este planificat în prezent.

„Astăzi ne vom prezenta la CEDO pentru a susține drepturile și viitorul nostru”, au scris reclamanții, care participă personal la audiere, pe rețelele de socializare.

Gerry Liston, unul dintre avocații GLAN, a spus că, dacă cazul va avea succes, va reveni instanțelor naționale să pună în aplicare hotărârile și că li se va oferi o foaie de parcurs pentru a se asigura că aplicarea este eficientă.

Pentru a-și arăta susținerea, oameni de toate vârstele s-au adunat în fața instanței ținând bannere pe care scria „Stand with youth”.

Fără precedent

Reclamanții susțin că schimbările climatice le amenință drepturile, inclusiv la viață, la bunăstarea fizică și mentală.

Unul dintre cei șase, Andre Oliveira, în vârstă de 15 ani, a declarat anterior pentru Reuters că scopul lor este de a forța guvernele să „facă ceea ce au promis că vor face”, referindu-se la Acordul de la Paris din 2015 de reducere a emisiilor pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius. 

Politicile actuale nu vor îndeplini niciunul dintre obiective, potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite.

„Fără măsuri urgente de reducere a emisiilor, (locul) în care locuiesc va deveni în curând un cuptor insuportabil”, a declarat un alt solicitant, Martim Agostinho, în vârstă de 20 de ani, într-un comunicat.

Agostinho și alți trei solicitanți sunt din regiunea central portugheză Leiria, unde două incendii au ucis peste 100 de persoane în 2017.

Peste 80 de avocați reprezintă țările acuzate, în timp ce reclamanții sunt reprezentați de șase avocați, rezultând ceea ce GLAN a descris într-o declarație drept o audiere „fără precedent ca amploare”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.