Mii de oficiali ruși vor renunța la iPhone-uri din cauza temerilor de spionaj din partea SUA

0
71

Autoritățile ruse au interzis miilor de oficiali și angajați de la stat să folosească iPhone-uri și alte produse Apple, pe măsură ce represiunea împotriva companiei americane de tehnologie se intensifică din cauza preocupărilor de spionaj, scrie Financial Times.

Ministerul Comerțului a declarat că de luni va interzice orice utilizare a iPhone-urilor în „scopuri de muncă”. Ministerul Dezvoltării Digitale, precum și Rostec, compania de stat care este sancționată de Occident pentru finanțarea mașinăriei de război a Rusiei în Ucraina, au spus că vor urma exemplul sau au introdus deja interdicții.

Interzicerea iPhone-urilor, tabletelor iPad și a altor dispozitive Apple la ministerele și instituțiile de conducere reflectă îngrijorarea crescândă a Kremlinului și a agenției de spionaj a Serviciului Federal de Securitate cu privire la creșterea activității de spionaj a agențiilor de informații americane împotriva instituțiilor statului rus.

„Oficialii de securitate din ministere – aceștia sunt angajați FSB care ocupă funcții civile, cum ar fi miniștri adjuncți – au anunțat că iPhone-urile nu mai sunt considerate sigure și că ar trebui căutate alternative”, a spus o persoană apropiată unei agenții guvernamentale care a interzis produsele Apple, conform FT.

Nu au renunțat până acum pentru că: ”le-au plăcut iPhone-urile”

La o lună după ce președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, el a semnat un decret prin care le cere organizațiilor implicate în „infrastructura critică a informațiilor” – un termen larg care include asistența medicală, știința și sectorul financiar – să treacă la nivel intern. software dezvoltat până în 2025.

Mișcarea a reflectat dorința de lungă durată a Moscovei de a face instituțiile statului să renunțe la tehnologia străină. Unii analiști ruși au sugerat că actualul edict nu va face nimic pentru a calma suspiciunile că agențiile de informații occidentale sunt capabile să acceseze informații sensibile despre activitatea guvernului rus.

„Oficialii cred cu adevărat că americanii își pot folosi echipamentul pentru interceptări telefonice”, a spus Andrey Soldatov, expert în serviciile de securitate și informații din Rusia. „FSB a fost mult timp preocupat de utilizarea iPhone-urilor pentru contacte profesionale, dar administrația prezidențială și alți oficiali s-au opus [restricțiilor] pur și simplu pentru că le-au plăcut iPhone-urile.”

Interdicții similare sunt deja în vigoare sau urmează să fie aplicate în ministerele de finanțe și energie și în alte organisme oficiale, a spus persoana apropiată agenției guvernamentale. Ministerele și guvernul nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.