Valul de căldură Cerberus: De ce Europa este lovită de temperaturi atât de ridicate și când se va termina

0
92

Europa este lovită de un val de căldură care a adus temperaturi neobișnuit de ridicate. În Spania temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius în unele părți.

Italia și Grecia se confruntă, de asemenea, cu perioade foarte calde, experții în climă declarând că am atins cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată.

Ce se întâmplă și de ce?

Temperaturile din Europa cresc pe măsură ce continentul este lovit de un val de căldură, cu temperature de 5 sau 10 grade Celsius peste medie.

De ce se întâmplă toate acestea? Există câteva motive.

O zonă de presiune atmosferică înaltă este prinsă peste sudul Mediteranei, în special în Spania, iar norii de praf din Sahara înrăutățesc, de asemenea, condițiile.

Un alt factor care contribuie este temperatura neobișnuit de ridicată de la suprafața mării, ceea ce înseamnă că aerul mai rece nu poate circula în interiorul Mării Mediterane.

De ce valul de căldură se numește Cerberus?

Societatea Italiană de Meteorologie a numit valul de căldură după monstrul mitic, Cerber, despre care se spunea că păzește porțile Iadului.

În Infernul lui Dante Alighieri, celebra lucrare a poetului italian despre o călătorie prin Iad, Cerber este un câine cu trei capete care chinuie păcătoși în al treilea cerc.

Unde este cea mai fierbinte parte a Europei?

Se pare că Spania va ocupa primul loc săptămâna aceasta, iar serviciul meteo al țării avertizează că termometrele ar putea atinge 45 de grade Celsius în zonele de sud-est ale Peninsulei Iberice.

Aceeași temperatură a fost atinsă luni într-un sat de lângă Granada, la începutul caniculei.

Între timp, 10 orașe din Italia au fost puse în alertă de căldură extremă pentru persoanele în vârstă, de la Bolzano în nord, extinzându-se spre sud până la Bologna, Florența și Roma.

Temperaturile sunt de așteptat să atingă 40 de grade Celsius în interiorul Sardiniei miercuri.

Căldura este în creștere și în Grecia, unde temperaturile au fost prognozate să ajungă până la 44 de grade Celsius în unele părți ale țării în zilele următoare.

Autoritățile au interzis accesul la rezervațiile naturale și la păduri pentru a reduce riscul de incendii, în timp ce municipalitățile deschideau zone cu aer condiționat în clădirile publice pentru ca oamenii să se adăpostească de căldură.

Cod portocaliu de caniculă și în România

Valul de căldură va persista şi va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi în mai mult de jumătate de ţară, iar în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade.

Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Temperaturile maxime vor atinge, în general, 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

Când se va încheia canicula?

Spania ar putea primi vești ceva mai bune. Ruben del Campo, un meteorolog de la agenția națională de vreme a Spaniei, a declarat: „Miercuri, ne așteptăm ca temperaturile să scadă în general odată cu sosirea vântului rece din nord și est, cu excepția sud-estului și a sudului Andaluziei, unde suflă vânturi calde”.

În timp ce o oarecare uşurare este pregătită în zilele următoare pentru Peninsula Iberică, alte ţări europene vor transpira în weekend.

Potrivit Met Office, canicula ar putea dura încă o săptămână.

„Nu există semne de modificări majore ale temperaturilor în următoarele două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Met Office, Nicola Maxey, pentru Sky News.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.